Peko Vukadinović: Skautizam me naučio da cijenim razlike i druge kulture

peko
  • Autor onogost.me
  • 30.09.2015. u 09:06

Skautska porodica u Crnoj Gori postoji još od davne 1928. godine. Izviđačke priče u Nikšiću pokrenuo je Tibor Sekelj, tada učenik nikšićke gimnazije, postavivši prvi izviđački steg u Zetskoj banovini. Od tada, izviđački život u našem gradu ne prestaje.

Načelnik Saveza izviđača Crne Gore, Peko Vukadinović za portal Onogošt govori o skautizmu, izviđačima i Nikšiću kao izviđačkoj sredini.

„Hiljade Nikšićana je bilo dio skautske porodice ili se bar jednom odmaralo u izviđačkom centru u Prčnju. Trenutno u gradu djeluje sedam izviđačkih Odreda. Mnogi poznati Nikšićani bili su izviđači i tako doprinosili našem gradu kroz različite oblike volonterskog rada, znajući da grade zdraviju budućnost. Danas u svijetu postoji oko četrdeset dva miliona izviđača“, kaže Peko. 

On dodaje da, takđe, Savez izviđača Crne Gore funkcioniše i radi u cilju unapređenja omladinskog rada i trudi se da dobrim planom i programom pruži avanturu, izazov, zabavu i mogućnost ostvarivanja punog potencijala  mladog čovjeka, čiji je zadatak da postane koristan član društva.

U tom cilju navodi i svoj primjer.

„ Još kao dijete volio sam prirodu i to je bio prvi razlog zbog kojeg sam odlučio da stavim izviđačku maramu oko vrata. Već sa 9 godina sam postao izviđač. U ambijentu prepunom energije počeo sam da razvijam svoje ideje i gradim stav o potrebi da na neki način doprinesem sredini, zajednici, gradu. Već na prvom iviđačkom kampu, kada sam zaboravio važne predmete za funkcionisane u prirodi, sam shvatio šta znači riječ „pripadnost“. Svi su bili tu da mi pomognu kao najmlađem. Dalje,  prvu vodnu izviđačku školu završio sam u Prčnju i stekao zvanje vodnika. Zatim sam radio sa svojim vodom u svom Odredu i stekao uslov da polažem za Instruktora I stepena, da bi kroz par narednih godina stekao uslov da polažem i za Instruktora II stepena. Kao Instruktor II stepena , bio sam zadužen za rad sa mlađim izviđačima i planinkama. Nakon toga odlukom starješinstva postao sam Načelnik Saveza izviđača Crne Gore“ , objašnjava on i poziva ostale mlade ljudu da postanu dio izviđačke porodice.

„Mogu da vam kažem šta sam ja to dobio kao član ove organizacije. Imam jako puno prijatelja onih iskrenih i pravih. Upoznao sam i vidio više od 30 zemalja svijeta, naučio da cijenim razlike i druge kulture.  Zemlju zovem domom i živim za nju. Dio sam najvećih boraca za prirodu i ponosim se činjenicom da svoje slobodno vrijeme „trošim“ za bolje sjutra“, ističe Peko.

On poručuje svima da u svojoj sredini potraže izviđački Odred, planinarski klub ili omladisnki klub pri Crvenom krstu, jer su to mjesta gdje se mogu sigurno naučiti dobre i lijepe stvari.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U južnim predjelima Crne Gore jutros se saobraća po suvim putevima, a u sjevernim i centralnim povremeno dolazi do mećave i zbog niskih temperatura mjestimično ima poledice, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).