Počela izgradnja vodovoda Gornja Brezna, dogovoreni novi projekti za razvoj Pive

simovic1
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
  • Autor onogost.me
  • 05.07.2019. u 11:05

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović današnju radnu posjetu Plužinama započeo je obilaskom radova na izgradnji vodovoda Gornja Brezna, za koju je Vlada opredijelila 70 hiljada eura.  

„Zadovoljstvo mi je što danas zajedno možemo da obilježimo početak izgradnje ovog vodovoda, projekta koji se realizuje kao plod zajedničkih napora Vlade i vrijednih domaćina iz Brezana“, kazao je Simović tim povodom na konferenciji za novinare održanoj u Etno selu Montegro Brezna.

Vodovod Gornja Brezna jedan je od 31 seoska vodovoda širom Crne Gore za čiju izgradnju je Vlada opredijelila više od milion eura za 2019. godinu. Pored ovih sredstava, kako je naveo potpredsjednik, obezbijeđeno je dodatnih 900.000 eura za izgradnju vodovoda u ruralnom području u saradnji sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD).

Sumirajući aktivnosti koje su prethodile početku gradnje vodovoda Gornja Brezna, Simović je kazao da je za hidrogeološka istraživanja Pivske župe Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Programom podsticanja projekata u vodoprivredi 2017. godine opredijelilo sredstva u iznosu od 10 hiljada eura.

„Na lokalitetu Potprisoja u Breznima urađena je istražna bušotina, koja je testiranjem pokazala kapacitet preko tri litra u sekundi, što je opravdalo dalje aktivnosti na izgradnji ovog vodovoda. Na osnovu pozitivnih rezultata istraživanja, Ministarstvo je prošle godine Programom opredijelilo Opštini Plužine 15 hiljada eura za početak radova na vodovodu Brezna. Sa ciljem što bržeg početka radova Ministarstvo je u saradnji sa mještanima pokrenulo niz aktivnosti, a rezultate tog zajedničkog rada vidimo danas na terenu“, kazao je Simović.

On je dodao da projekat predviđa izgradnju bazena zapremine od 100 kubika, postavljanje 15 km primarne i više od 1 km sekundarne vodovodne mreže, te da će vodovod biti izgrađen u dvije faze.

Ove godine će se, kako je najavio potpredsjednik Vlade, završiti prva faza za koju je Ministarstvo opredijelilo sredstva u iznosu od 70 hiljada eura, dok će se naredne godine obezbijediti sredstva za drugu fazu izgradnje vodovoda, kroz koju će biti izgrađena primarna i sekundarna vodovodna mreža.

„Realizacijom ovoga projekta otvorićemo mogućnost za vodosnabdijevanje i Donjih Brezana, gdje već postoji izgrađen cjevovod i dva rezervoara. Nastavićemo sa daljim istraživanjima, kako bi obezbijedili dovoljne količine vode i uredno vodosnabdijevanje čitavih Brezana“, poručio je Simović.

Dodijeljeni grantovi kroz Projekat upravljanja vodama u slivu Drine

Na konferenciji za novinare održanoj u Plužinama potpredsjednik Simović je uručio rješenja o dodjeli grantova u okviru drugog javnog poziva za Program malih grantova projekta “Upravljanje vodama u slivu Drine”. Projekat je finansiran iz bespovratnih sredstava GEF-a i Specijalnog fonda za klimatske promjene, a za Crnu Goru je opredijeljeno oko 2,7 miliona eura.

Za Program malih grantova opredijeljeno je 190 hiljada eura, od kojih je u prvom javnom pozivu uspješno realizovano 111 hiljada eura, a danas je dodijeljeno novih 79 hiljada eura bespovratnih sredstava u okviru drugog javnog poziva.

Simović je kazao da su jedni od korisnika granta i predstavnici Brezana, koji su aplicirali za bespovratnu podršku sa ciljem uspostavljanja kvalitetnog informisanja o lokalitetima poljoprivrednih proizvođača kroz izradu i postavljanje info tabli, zašititu voda od zagađenja i unapređenja eko turizma.

On je svim novim korisnicima grantova – 11 korisnika iz sedam crnogorskih opština poželio uspješnu implementaciju projekata.

Revitalizacija mrijestilišta i poribljavanje Pivskog jezera

U nastavku posjete Pivi, potpredsjednik Simović sa saradnicima održao je sastanak sa ciljem stvaranja uslova za revitalizaciju mrijestilišta u Stabnima i uzgoja autohtone potočne pastrmke za poribljavanje Pivskog jezera, kao i rijeka crnomorskog sliva.

Sa predstavnicima opštine Plužine, Elektroprivrede Crne Gore, Parka prirode Piva i SRK Bajo Pivljanin sagledaće se sve mogućnosti kako bi se navedeno mrestilište stavilo u funkciju.

Simović je izrazio uvjerenje da ćemo partnerskim i odgovornim odnosom uspjeti da prevaziđemo višegodišnji problem izostanka poribljavanja Pivskog jezera.

Razvojni projekti rezultat partnerstva Vlade i vrijednih domaćina

U skladu sa praksom obilaska uspješnih poljoprivrednih proizvođača i preduzetnika prilikom radnih posjeta opštinama, u nastavku posjete Simović će posjetiti poljoprivredno preduzeće „Seoce“ u mjestu Goransko, koje se bavi otkupom i preradom šumskog voća sa planinskih područja po tradicionalnim recepturama.

„Potražnja za ovakvim visokokvalitetnim domaćim proizvodima je iz godine u godinu sve veća u skladu sa rastućom turističkom potražnjom, zbog čega je preduzeće donijelo odluku da proširi proizvodne kapacitete i sertifikuje se za organsku proizvodnju, što će omogućiti unapređenje obima proizvodnje i konkurentnosti“, kazao je Simović na konferecniji najavljujući posjetu preduzeću.

Investiciju u proširenje kapaciteta vrijednu 47 hiljada eura, preduzeće je realizovalo uz bespovratnu podršku kroz program IPARD like u iznosu od 20 hiljada eura.

Simović je ocijenio da svi ovakvi i brojni drugi uspješno realizovani razvojni projekti širom Crne Gore, realizovani u partnerskoj saradnji Vlade i vrijednih domaćina, ukazuju na značaj zajedništva i partnerske saradnje na svim nivoima.

„U sektoru poljoprivrede postižemo značajne rezultate upravo udruženim naporima vrijednih poljoprivrednika i Vlade, razgovarajući i dogovarajući se neposredno na terenu, kao što to činimo i danas. To će biti naši principi u traženju najboljih rješenja za razvoj i unapređenje kvaliteta života i u budućem radu“, poručio je potpredsjednik Simović u Plužinama.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U crnogorskom MUP-u od pet letjelica aviohelikopterske jedinice nijedna nije operativna. Postavlja se pitanje kako ići u akcije spašavanja koje zahtijevaju pomoć iz vazduha. Iz Vojske, koja raspolaže sa pet helikoptera, ističu da to nije njihov primarni zadatak ali da su u prethodne dvije godine imali dosta angažovanja zato što takvim zadacima druge institucije nijesu mogle da odgovore.
Ljetnje računanje vremena počinje večeras. U noći između subote i nedjelje kazaljke ćemo pomjeriti za sat unaprijed, odnosno sa 2:00 na 3:00 časa. Spavaćemo sat vremena manje, ali će dan biti duži.