Počela izgradnja vodovoda na Bršnu: Kvalitetno vodosnabdijevanje za 115 domaćinstava

1
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 22.04.2019. u 10:35

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović boravio je danas u radnoj posjeti opštini Nikšić i tom prilikom razgovarao sa predsjednikom opštine Veselinom Grbovićem i mještanima Bršna, gdje je i obilježio početak radova na izgradnji vodovoda.

Simović je istakao da je više puta u prilici, obavezi i odgovornosti da učestvuje u planiranju i izgradnji vodovoda i drugih brojnih infrastrukturnih projekata širom Crne Gore, kao i da su ti projekti značili jedan poseban odnos uvažavanja Vlade u odnosu na ono što su poruke građana. Vlada, kako je naglasio, sa posebnom pažnjom, energijom i obezbijeđenom podrškom realizuje sve ove projekte širom Crne Gore. 

“I to uvijek, kao i ovdje u Nikšiću, radimo u jednom kvalitetnom, otvorenom partnerstvu sa lokalnim samoupravama, sa brojnim mještanima, jer smo sigurni da je to garancija uspjeha i da nas sve to zajedno vodi putevima napretka. Tako je bilo i ovdje kada je u pitanju vodovod za selo Bršno. Čuli smo poruke građana, njihove zahtjeve, urađen je glavni projekat, izvođački projekat, izabran je vrijedni izvođač radova kao što je Vodovod iz Nikšića i krećemo sa radovima s ambicijom da ih završimo do kraja godine, kako bi 115 domaćinstava, odnosno 370 mještana Bršna dobilo kvalitetno vodosnabdjevanje”, poručio je Simović.

Ovi projekti su, kako je objasnio, jako finansijski i inženjerski zahtjevni jer je velika razuđenosti domaćinstava na ovom području, a problem su i visinske razlike.

“Sve to treba savladati, ali to nas nije i neće nas pokolebati, kao što nas nije pokolebalo u Petrovićima, Vraćenovićima, Dragovoljićima gdje završavamo veoma brzo. Tako da nas neće pokolebati ni ovdje u Bršnu, ni na Lazu gdje ćemo takođe zajednički graditi vodovod za potrebe mještana Laza”, najavio je potpredsjednik i dodao da početak radova na ovom vodovodu ima posebnu simboliku zato što se danas  širom svijeta obilježava Dan planete Zemlje.

S tim razlogom je podsjetio da u ovom momentu preko milijardu i po stanovnika je u nedostatku kvalitetnog i bezbjednog vodosnabdijevanja, da preko tri milijarde stanovnika danas nema odgovorajuće sanitarne objekte, a da izvještaji UN govore da će čak dvije trećine stanovnika do 2025. godine biti u stresnim uslovima kada je u pitanju uredno i kvalitetno vodosnabdijevanje.

“Zbog toga svi ovi projekti koje realizujemo sa odgovornim lokalnim samoupravama, kakva je prije svega lokalna samouprava Nikšić, svi ti naši projekti vodosnabdijevanja imaju svoju posebnu vrijednost i poseban značaj.  Želim da se krajem godine ponovo sretenemo ovdje na Bršnu i da zajedno proslavimo završetak ovog važnog kapitalnog projekta, a da ti naši sureti koji označavaju naše zajedničke iskorake budu i na drugim mjestima gdje smo u saradnji sa lokalnom samoupravom predvidjeli druge razvojne projekte. Sve je to dobro za građana Nikšića i za one koji žele da se vrate, da zasnuju svoje domaćinstvo i da zasnuju svoje agro biznise, za ekonomiju Nikšića i za Crnu Goru”, poručio je on.

Projekat na Bršnu je, prema riječima Grbovića, vrijedan oko 350.000 eura i od velikog je značaja.

“Očekujemo da ovaj vodovod završimo do kraja godine, što će biti izuzetno brzo, ali budući da naš Vodovod izvodi radove izuzetno kvalitetno i brzo na niz vodovoda koje smo radili u proteklom periodu, očekujem da ćemo to u ovom roku završiti. Tu je predviđeno oko 14 km cjevovoda koje treba postaviti  I povezati sve kuće, oko 115 domaćinstava gdje ima oko 370 stanovnika. Nadam se da će ih u narednom periodu biti još više, jer zaista je mjesto fantastično i žao mi je što nije mnogo ranije vodovod urađen”, kazao je on i objasnio da je razlog za to bio nedostatak novca.

Uprkos tome, kako je naglasio, dali su obećanje još prije izbora 2013. godine da će pokušati svuda gdje je teoretski moguće da dovedu vodu. On je kazao da će se brzo krenuti i sa vodovodom Laz. Podsjetio je na nedavno završene vodovode u Vraćenovićima i Petrovićima, i najavio skoro stavljanje u funkciju završenog vodovoda u Dragovoljićima.

„Mislim da smo postigli sjajne rezultate po pitanju obezbjeđenja vodosnabijedavnja na prostoru opštine. Krećemo i sa igradnjom bunara u Riječanima, gdje očekujemo dovoljne količine vode da obezbijedimo vodu i za Viluse i Velimnje, kao i drugim bezvodnim područjima na kojima su mještani mislili da nikada neće dobiti vodu“, kazao je Grbović.

Mještanin Vladimir Šljukić istakao je da od kad je selo nastalo do dan-danas ovo je najvažniji trenutak za mještane.

“Bez vode se ne može i to je jedan najbitniji izvor za život. Zahvaljujem se svim ljudima koji su došli iz opštine, ministarstva. Vratio sam se na selo jer volim da budem tu i mislim da će se vratiti još dosta ljudi”, zaključio je on.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U crnogorskom MUP-u od pet letjelica aviohelikopterske jedinice nijedna nije operativna. Postavlja se pitanje kako ići u akcije spašavanja koje zahtijevaju pomoć iz vazduha. Iz Vojske, koja raspolaže sa pet helikoptera, ističu da to nije njihov primarni zadatak ali da su u prethodne dvije godine imali dosta angažovanja zato što takvim zadacima druge institucije nijesu mogle da odgovore.
Ljetnje računanje vremena počinje večeras. U noći između subote i nedjelje kazaljke ćemo pomjeriti za sat unaprijed, odnosno sa 2:00 na 3:00 časa. Spavaćemo sat vremena manje, ali će dan biti duži.