Autor: onogost.me
Foto: Komunalna policija
13:05
17.1.2022.

Počinje akcija "Čitač": Kazne od 100 do 1.000 eura

Sjutra pa sve do kraja 2022. godine, Komunalna policija će, u zajedništvu i saradnji civilnim sektorom koji se bavi zaštitom dobrobiti životinja na teritoriji opštine Nikšić, sa kojim je već sprovedeno više zajedničkih aktivnosti u slučajevima kršenja odredbi Odluke o držanju kućnih ljubimaca, sprovoditi akciju “Čitač”.


Akcija će se odnositi na one vlasnike pasa u Nikšiću, koji to već nisu uradili, da propisno obilježe svoje kućne ljubimce na način što će istima ugraditi čipove kod veterinara. Komunalna policija će od 18. januara krenuti u preventivne i redovne kontrole na javnim površinama u gradu.

"Komunalna policija trenutno posjeduje jedan čitač mikročipova kod pasa koji je doniran od strane civilnog sektora, a uskoro će dobiti još jedan čime će se u potpunosti osposobiti za obezbjeđenje komunalnog reda i komunalni nadzor nad sprovođenjem Odluke o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca, načinu postupanja sa napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima, načinu zbrinjavanja i kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca", naveo je Novica Milović, načelnik Komunalne policije.

Cilj ove akcije koja će se, kako je objasnio, sprovoditi u kontinuitetu u narednoj godini, je da se vlasnici pasa podstaknu na zakonom obavezujuće aktivnosti identifikacije i registracije, vođenja pasa na odgovarajućem povocu, sa
posebnim naglaskom na opasne pasmine, i slično.

"Krajnji cilj je da se poveća nivo poštovanja zakonskih normi na lokalnom nivou, prvenstveno kroz edukaciju vlasnika i držaoca životinja, a zatim i represivno djelovanje samo u konkretnim slučajevima kada se preventivno djelovanje ne pokaže uspješnim. Vlasnik, odnosno držalac kućnog ljubimca dužan je da se o njemu brine i stvori uslove da životinja zadovolji svoje osnovne životne potrebe, kao i da izvršava zakonima propisane obaveze", objasnio je on.

Kazne za nepoštovanje ove odluke za fizička lica iznose od 100 do 1.000 eura.

"U Crnoj Gori je od septembra 2019. godine u funkciji centralni
registar pasa što omogućava da niko ko namjerno napusti psa ne prođe nekažnjeno, kao i da niko ne može olako prisvojiti tuđeg psa. Trenutno lokalne samouprave nemaju direktan pristup ovoj bazi, ali ga mogu imati u saradnji sa veterinarskim službama", zaključio je on.

Ostale vijesti iz kategorije