Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
11:49
13.2.2020.

Podjelom brošura i platnenih cegera do podizanja svijesti o upravljanju otpadom

Građani Nikšića su jako zainteresovani da razgovaraju i saznaju nešto novo i da kritikuju stvarnost kada je u pitanju otpad u našem gradu i na teritoriji naše opštine, ali istovremeno su i pesimisti da se nešto može promijeniti. Mi želimo upravo tu svijest njihovu da promijenimo i da učimo prvi korak u rješavanju komplikovanog problema otpada u Nikšiću, kazao je Dušan Babić ispred Društva mladih ekologa, povodom današnje akcije na Trgu slobode.


Kampanja, kako je kazao, podrazumijeva dijeljenje platnenih cegera, ali i brošure o tretiranju otpada, kao i razgovor sa građanima na ovu temu.

Brošura “Šta članstvo u Evropskoj uniji znači u pogledu tretiranja otpada” je, kako je kazao, zanimljiv dokument koji nudi dosta podataka o otpadu, problemu otpada u Crnoj Gori, ali i koji navodi primjere dobre prakse razvijenih zemalja.

Prema njegovim riječima, cilj je da u direktnoj komunikaciji sa građanima predstave dostignuća ovih zemalja koje su od pomenute oblasti uspjela da naprave isplativu ekonomsku granu, na razne načine.

“Evropska rješenja su, prije svega kada je u pitanju reciklaža, jako zanimljiva. Izdvojio bih organsku olovku Fabulu, koja se proizvodi u Varaždinu u Hrvatskoj. Ostaci olovke nakon oštrenja ne moraju se baciti u smeće, već se koriste kao dohrana biljkama, a nova biljka može da izraste iz potrošene Fabula olovke”, navodi Babić primjer koji je razvijen u neposrednom okruženju - Hrvatskoj koja je od nedavno zemlja Evropske unije.

Promovisali su i upotrebu platnenih cegera i tako skrenuli pažnju građanima na smanjenje upotrebe plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu.

“U proceduri je već sada predlog Zakona o upravljanju otpadom koji sadrži izmjene i dopune, a koje se odnose upravo na prekršajne kazne za korišćenje plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu. Kazne će se  odnositi na pravna lica, privatne preduzetnike i fizička lica. Kreću se u opsegu od 30 eura do 20.000 eura”, dodao je on.

Današnja kampanja je dio projekta “Upoznajmo otpad bolje” koji Društvo mladih ekologa sprovodi već sedam mjeseci.

Ostale vijesti iz kategorije