Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
15:26
17.7.2019.

Pravna i psihološka pomoć za novinare

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) obezbjedilo je pravnu i psihološku pomoć za sve novinare, fotoreportere i snimatelje zbog teških uslova rada i stresnog posla, na kome su meta napada i prijetnji, saopštili su iz tog udruženja.


Kako su kazali, pravnu podršku obezbijediće tim advokata i pravnih savjetnika, zahvaljujući pomoći "European endowment for democracy".

Iz DPNCG su objasnili da pravna podrška obuhvata sve oblike pomoći u pisanju tekstova, konsultacije prilikom pritužbi na profesionalni rad i pomoć u slučajevima zaštite izvora informacija.

Ona podrazumijeva i pomoć pred istražnim i pravosudnim organima, u slučajevima prijetnji, zastrašivanja, diskriminacije ako su u vezi sa poslom, u obraćanju Ustavnom sudu, državnim organima u vezi sa poslom i nezakonitim otkazima.

"Zbog teških uslova rada i veoma stresnog posla, na kome su dio novinara meta napada i prijetnji, nudimo i psihološku pomoć", kazali su iz DPNCG.

Iz DPNCG su rekli da je advokatska podrška dostupna članovima udruženja i pozvali novinare da se pridruže Društvu kako bi "esnafski" počeli da brinu o pripadnicima te profesije.

"Za sve novinare koji su se suočili sa napadima i prijetnjama biće obezbijeđeno psihiloško savjetovanje koje bi trebalo biti uobičajeno za taj težak i stresan posao, koji, nažalost, često za posljedicu ima efekat "burn-out-a" - odnosno sagorijevanja na radu", ocijenili su iz DPNCG.

Kako se navodi u saopštenju, oni će pokušati da, sa udruženjima u regionu, rade na obezbjeđivanju beneficiranog staža.

"Ali, pošto smo svjesni koliko je to teško zbog nerazumjevanja s druge strane, za sada je ovo način da pokušamo da pomognemo", kazali su iz DPNCG.

Psihiloška podrška psihološkog tima biće garantovana diskrecijom, zaključuje se u saopštenju.

 

Izvor: Mina

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:14
  17.8.2019.

  Ukoliko prilikom vožnje u naseljenom području prekoračite dozvoljenu brzinu za 70 kilometara na čas, odnosno za 90 u nenaseljenom, policajac saobraćajne patrole je dužan da vas uhapsi istog trenutka. Nakon hapšenja čeka vas najmanje dvije sedmice zatvora.

 • 12:09
  17.8.2019.

  Usluge Savjetovališta o bolestima zavisnosti i polno prenosivim bolestima, kao i drop in centra putem kojeg se distribuiraju osnovne paket intervencije za prevenciju HIV-a i PPI, u poslednjih godinu dana, iskoristilo je 72 stanovnika grada pod Trebjesom, navode iz Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku (ISOP).

 • 10:00
  17.8.2019.

  U Crnoj Gori jutros je saobraćaj umjerenog, a tokom dana očekuje se pojačan intenzitet, saopštili su iz Auto-moto saveza (AMSCG) i savjetovali vozače da voze oprezno i vožnju prilagode uslovima na putu.

 • 08:33
  17.8.2019.

  Distribucija kompleta udžbenika počeće najkasnije u ponedjeljak, a prodaja, kako su i ranije najavili iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, počinje 26. avgusta.