Predstavljamo nikšićke vrtiće: “Mačak”

17671054_1187301634716069_182255603_n
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 02.04.2017. u 06:23

Djeca iz vrtića “Mačak”, zajedno sa svojim vaspitačima, bili su naši domaćini ove nedjelje.

Prijatan i prostran dječji kutak, otvoren u februaru prošle godine mjesto je gdje svakodnevno boravi više od 50 mališana koji su raspoređeni  u tri grupe –  stariju, srednju i  jaslenu.

Poludnevni i cijelodnevni boravak odvija se u tri radne sobe. Pored njih, za izvođenje vaspitno-obrazovnog rada koristi se terasa vrtića i veliko dvorište, koje ima veliki značaj za ovaj uzrast, objašnjava koordinatorka Vera Mićković. U njemu djeca mogu da ispolje svoju energiju, radoznalost, želju za igrom, ali ni kada je nešto lošije vrijeme nije drugačiji slučaj ni u samoj unutrašnjisti vrtića.

“Sve aktivnosti koje se obavljaju u vrtiću namjenjene su razvoju dijeteta od najranijeg detinjstva. One su prilagođene i sprovedene prema uzrastu djece, individualnim potrebama i željama, a kroz igru pokrećemo njihovu kreativnost, radoznalost i  učenje. Trudimo se da naučimo djecu uzajamnom poštovanju, a to se kroz ovakve aktivnosti najbolje postiže”, istakla je koordinatorka.

Da bi mališani rasli i razvijali se u bezbjednom okruženju o njima brine šest vaspitača,  trijažna sestra, servirka i higijeničarka. Sa njima djeca imaju prijateljski odnos, a sve kako bi se osjećali kao kod kuće. Ipak, kako dodaje Mićković, to nije prepreka u sticanju osjećaja discipline, poštovanja pravila, ali i radnih navika.

 Ovo je mjesto gdje se njeguje talenat i kultura pa su tako mališani nedavno posjetili Nikšićko pozorište, ali su u skladu sa raznim interesovanjima djece upriličene i druge aktivnosti.

“U proteklom periodu smo imali i posjetu farmi “Imlek”, a organizovali smo i bazar. Prikupljeni novac smo utrošili za opremanje vrtića igračkama”, zadovoljno je istala Mićković, ali naglasila da o mališanima i njihovom odrastanju vodi računa i mjesna zajednica.

“Nedavno smo od predsjednika Mjesne zajednica Dragoljuba Radulovića imali donaciju. On nam je tom prilikom donirao DVD i muzičku liniju”, dodala je ona.

Ništa manje nije zadovoljna ni saradnjom sa roditeljima.

“U čitavom vaspitno-obrazovnom procesu veliku ulogu igra saradnja sa roditeljima koji svojim naporima i stavovima dovode do očekivanih rezultata rada. Zajedničkom pažnjom i posvećenošću djeci omogućavamo da rastu i imaju veselo i bezbrižno djetinjstvo”, zaključila je ona.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.