Autor: Marija Vujovic
Foto: Marija Vujović
13:08
20.6.2019.

Predstavljeni rezultati projekta „Podrška mladima Nikšića u borbi protiv droge“

Od 150 učenika pet osnovnih škola iz Nikšića – "Mileva Lajović Lalatović“, „Dušan Bojović“, „Janko Mićunović“, „Radoje Čizmović“ i „Dušan Đukanović“, 97 odsto je reklo da nikad nije probalo drogu, jedan odsto da jeste, a isto toliko je odgovorilo potvrdno, ali da ne uživa.


Čak 73 odsto smatra da je droga štetna, 26 odsto da je veoma i jedan odsto da nije štetna.

Uzrok zašto mladi počinju uzimati drogu je, po njihovom mišljenju znatiželja, zatim želja za popularnošću u društvu, pa tek onda neznanje, i na kraju problemi u školi i porodici. Takođe, osnovci su kazali da bi uglavnom prepoznali narkomane po ponašanju i eventualno po očima.

Čak 19 odsto je kazalo da poznaje nekog narkomana, dok je 81 odsto reklo da ne poznaje.

Kada bi saznali da im brat ili prijatelj uzima drogu, 86 odsto osnovaca je reklo da bi prvo to povjerili roditeljima, pet odsto je reklo da ne bi nikom, a tri odsto možda ili ne.

Ovu su rezultati ankete koju je sprovela Nevladina organizacija Media team, u okviru projekta „Podrška mladima Nikšića u borbi protiv droge“.

Kako je ispred te NVO kazao Duško Marković, opšti cilj projekta je smanjenje zloupotreba droge kod mladih u Nikšiću i povećanje svijesti zajednice o problemu i posljedicama koje narkomanija donosi sa sobom.

Ovaj projekat je, kako je kazao, podijeljen u tri faze.

„U prvoj fazi je imao informativno-edukativnu kampanju - koncept kreativnih radionica protiv droge u radu sa djecom, okupljanje svih aktera koji se bave prevencijom droge u našem gradu i info tribinu sa roditeljima. U drugoj fazi istraživački koncept - anketa sa učenicima i mladima Nikšića i treća faza je medijska kampanja koja ima za cilj dizanje svijesti mladih o problemima koje donosi narkomanija, preko emitovanja spota protiv droge i izradi prvog veb-portala o drogi u Nikšiću“, objasnio je on.

Pored toga, realizovano je sedam radionica sa djecom koje je vodila edukatorka Snežana Danilović.

Kako je ona istakla, edukativne radionice su obuhvatile pet škola na području opštine Nikšić i dva RE naselja.

„Stručnu edukaciju prošlo je 200 djece uzrasta od šestog do devetog razreda u pet osnovnih škola, odnosno njih 150 bilo je iz „Mileva Lajović Lalatović“, „Dušan Bojović“ Župa, „Janko Mićunović“ Vitalac, „Radoje Čizmović“ Ozrinići i „Dušan Đukanović“ Lukovo i 50 mladih RE populacije u dva RE naselja  - Budo Tomović i Naselje pod Trebjesom“, kazala je ona i dodala da se metodologija kreativnih radionica u radu sa djecom sastojala iz tri segmenta – informativnom, edukativno-interaktivnom i kreativnom segmentu.

„Prvi je podrazumijevao PowerPoint prezentaciju koja je sadržavala informacije od štetnosti psihoaktivnih supstanci, drugi dio razgovor sa djecom i treći izrada panoa sa porukama, odnosno parolama protiv droge koje su uređivala sama djeca u svakoj od škola“, objasnila je Danilović.

Partner na realizaciji radionica za RE populaciju bila je NVO Romsko srce iz Nikšića. Ismet Kurti iz te NVO bio je asistent na radionicama.

„Posebno mi je drago što smo radili sa mojom zajednicom i omogućili im da budu u toku“, istakao je on.

U dosadašnjem toku realizacije projekta potpisan je Memorandum o saradnji sa Kancelarijom za prevenciju narkomanije Opštine Nikšić, Koalicijom NVO Romski forum za integracije. Uspostavljena je saradnja sa Upravom policije i Savjetovalištem za mlade u borbi protiv bolesti zavisnosti.

Povodom 26. juna, Svjetskog dana borbe protiv bolesti zavisnosti NVO Media tim organizovaće tribinu za roditelje, uz stručnu podršku Doma zdravlja. Roditeljima će biti distribuirani priručnici protiv droge. Takođe, ta NVO najavila je i medijsku kampanju spota protiv droge i otvaranje veb-portala za početak septembra, kada se i završava realizacija pomenutog projekta.

Projekat „Podrška mladima Nikšića u borbi protiv droge“ dobio je finansijsku podršku za svoju implementaciju na konkursu Ministarstva zdravlja Vlade Crne Gore sa ukupno 6.100 eura.

 

loading...

Ostale vijesti iz kategorije