Autor: onogost.me
Foto: CdM
19:12
28.3.2020.

Preko 3,5 tone medicinske opreme stiglo u Crnu Goru

U Crnu Goru danas je, kako je prije dva dana najavljeno, stiglo više od 3,5 tona medicinske i zaštitne opreme koju je obezbijedio vlasnik Adriatic Propertisa i Universal Capital Banke Petros Stathis.


Avion kompanije FlyDubai dopremio je u Crnu Goru danas 600.000 medicinskih maski, 100.000 medicinskih rukavica, 79.000 maski N95 i 21.700 maski za lice. U pismu koje je Stathis uputio Nacionalnom koordinacionom tijelu naveo je da se suočavamo sa najtežim vremenom u kojem je COVID-19 (koronavirus) rastrojio našu društvenu zajednicu, kako lokalno, tako i globalno. Poručio je da u ovim trenucima Crna Gora nije sama i nije mala.

“Neupitno smo suočeni sa novim i užasnim protivnikom koji ulazi u naš svakodnevni život i drastično ga mijenja. Zdravlje svih nas je osnovno dobro i od suštinske je važnosti da adekvatna lična zaštitna i medicinska oprema budu dostupni svima”, naveo je on.

Prema njegovim riječimova donacija ima za cilj da ispuni samo dio takve potrebe i njom istovremeno želi da izrazi zahvalnost hrabrim ljudima koji svakodnevno obavljaju izuzetan posao, izloženi ozbiljnim zdravstvenim rizicima.

“Njihov entuzijazam dok služe društvu primjer su zajedničkog rada, strasti za poslom koji obavljaju i osjećaja pripadnosti. Stoga vam hvala na tome, treba da vam služi na čast, i vama i cijelog Crnoj Gori. Želio bih da podijelim osjećaj kada je naš premijer Duško Marković objavio vijest o mojoj donaciji i organizaciji koja je pratila: Crna Gora nije sama i nije mala. To je nacija sa puno prijatelja koji je vole i poštuju svuda, posebno u vrijeme kada joj je potrebna pomoć”, poručio je Stathis NKT-u.

On je naglasio da mu se javilo se nekoliko institucija i privatnih lica koji su izrazili spremnost da pomognu Crnoj Gori i o tome je već obavijestio Vladu Crne Gore.

“Slijedeći teretni avion je već popunjen potrebnom opremom i upravo sada tražimo treći koji može prevesti i veće količine zaliha do aerodroma u Podgorici. Molim vas čuvajte zdravlje, budite odgovorni i svi ćemo se veseliti predstojećem ljetu”, najavio je Stathis.

Prof. dr Ranko Lazović, rukovodilac Kriznog operativnog štaba za zdravstvo je saopštio da je stigla količina opreme kojom će biti zadovoljene potrebe crnogorskog zdravstvenog sistema u naredne 3-4 sedmice kada se očekuje vrhunac epidemije.

“Hvala donatorima”, kazao je on.

Dragoljub Bulatović, šef Kabineta predsjednika Vlade je rekao da je oprema stigla u pravi čas, i u najvažnijem trenutku, kad su naši resursi već bili na izmaku.

“Zbog toga ona nema cijenu, i njena vrijednost je veća nego ikad”, naglasio je Bulatović.

 

Izvor: CdM

Ostale vijesti iz kategorije

 • 10:14
  28.5.2020.

  Baranka Tatjana Đenđinović Brdar, koja je svojevremeno bila zaposlena u Narodnoj kuhinji u Baru te zbog zdravstvenih razloga pošla na bolovanje u decembru, a svoj radni angažman prekinula u aprilu ove godine, odlučila je da svoje zarade donira za završetak radova na kući dječaka Viktora Radulovića iz Nikšića koji ima oboljenje bubrega, saopštili su iz NVO Izvor života.

 • 09:32
  28.5.2020.

  U Crnoj Gori jutros se u nižim predjelima saobraća po suvim putevima, dok su u višim predjelima oni mjestimično mokri.

 • 08:29
  28.5.2020.

  Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) utvrdilo je da je tokom prošle godine registrovano 418 krivičnih djela, koja je počinio 391 maloljetnik, a djeca čine 10 odsto ukupnog broja prijavljenih.

 • 08:24
  28.5.2020.

  Značajan pad dolazaka i noćenja turista zabilježen je u martu u Crnoj Gori usljed pandemije korona virusa, dok ih u aprilu, zbog zabrane kretanja i širenja COVID-19, uopšte nije bilo, pokazuju podaci Monstata.