Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Prosvjetari Krivokapiću: Nećemo ucjenjivati, ali ni ćutati

skolaaa_nasa_slika
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 22.01.2021. u 15:26

Glavni odbor Sindikata prosvjete Crne Gore obratio se premijeru Zdravku Krivokapiću, pozivajući ga da koliko je danas ili sjutra, sjednu i pokušaju da prevaziđu određena neslaganja, a sve, kako su naveli, u cilju što uspješnijeg odvijanja nastavnog procesa.

Navodeći da će se još snažnije boriti za prava prosvjetnih radnika, iz ove organizacije navode da "nema te matematike koja može reći da je 40 časova po 30 minuta direktne nastave, isto što i 20 časova po 45 minuta, u normalnim okolnostima".

"Koju god operaciju da primijenimo, to mora biti uvećana norma ili prekovremeni rad. Ovaj Sindikat ne prihvata stav da neće biti problem držati osam časova direktne nastave! Svakog dana! Još sa maskom na licu! Sve vrijeme", navode iz sindikata.

Poručuju da neće ucjenjivati, ali ističu da neće ni ćutati na, kako su kazali, "bjelodanu činjenicu da u ovom trenutku, prosvjetni radnik je taj koji obezbjeđuje zaštitna sredstva (maske) na radnom mjestu".

"Neće ćutati na činjenicu da je prosvjetni radnik taj koji, na radnom zadatku, obezbjeđuje i sredstvo za rad (kompjuter). Ovaj Sindikat neće ćutati na činjenicu da je prosvjetni radnik taj koji snosi i troškove uslova rada (internet), da je prosvjetni radnik izgubio svoje privatno vrijeme, da je na raspolaganju po cijeli dan, da je htio ne htio, član i do 10-ak viber grupa (odjeljenja, roditelji, vijeća), da je prosvjetni radnik izgubio privatnost svog doma, da mu je kamera ušla u kuću", navodi se u saopštenju.

Sindikat, kako navode, ne ucjenjuje, već traži razumijevanje i kompromis.

"Mnogo puta smo pokazali i dokazali našu dobronamjernost i strpljenje. I sada smo spremni na to. Posebno imajući u vidu situaciju u kojoj se svi zajedno nalazimo", kazali su u obraćanju premijeru Krivokapiću.

Zahtijevaju od premijera da ih, kako su kazali, sasluša i razumije jer, kako su citirali premijera, "jak sindikat, brani radnika".

"Da li smo nekad, u isticanju svojih zahtjeva i oštri? Jesmo. Da li neke naše riječi mogu biti i šokantne. Mogu. Da li su mnogi prosvjetni radnici bili šokirani nekim od Vaših riječi, kao i načinom kojim su izrečene juče? Jesu. Mi, u Sindikatu ne", poručili su premijeru.

Iskustvo ih je, kažu, naučilo da budu spremni da "u razmjeni stavova, čujemo kritike, saslušamo pažljivo i ono što nam se ne dopada, sa čim se možda i ne slažemo".

Jedino na taj način možemo svi zajedno ići ka boljem. Zato pozdravljamo Vašu spremnost za saradnju, za dijalog.  Pozivamo da još jednom, koliko je danas ili sjutra, sjednemo i pokušamo prevazići određena neslaganja. Sve u cilju što uspješnijeg odvijanja nastavnog procesa", navodi se u saopštenju.

Predložili su formiranje zajedničkog tima koji će raditi na izradi Platforme "Partnerstvom do kvalitetnog obrazovnog sistema". 

Izvor: rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Na jugu sjutra vruće do 40 stepeni. UV indeks vrlo visok, između 8 i 9 UV-jedinica. U subotu na sjeveru od sredine dana i uveče kiša ili pljusak s grmljavinom, temperatura u padu.
Bivšem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću ukinut je istražni pritvor.
JU OŠ „Rade Perović“ iz Velimlja raspisala je tender za rekonstrukciju objekta škole koja je oštećena usljed nevremena, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).