Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Prva srednja stručna škola: Rad na profesionalnoj orijentaciji učenika

skola1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 16.05.2016. u 08:41

Radnički savjet Željezare na martovskoj sjednici 1960. godine donio je odluku da se osnuje Centar za stručno obrazovanje radnika Željezare "Boris Kidrič" u Nikšiću. 

Dvije godine kasnije, donesena je odluka o osnivanju dvostepene tehničke škole Željezara "Boris Kidrič” u Nikšiću, sa zadatkom da školuje radnike za potrebe proizvodnje, službe održavanja preduzeća i privrede uopšte. Škola je tada funkcionisala u sastavu Centra za obrazovanje radnika Željezare.

U sastavu škole radili su odsjeci: metalurški, mašinski, elektro i hemijski. Školske 1978/79. dešava se reforma školstva u srednjim opšte obrazovnim i stručnim školama. Te godine dolazi do integrisanja Školskog centra "Tvrtko Bijelić", Ekonomske škole i Gimnazije "Stojan Cerović" u Centar srednjeg usmjerenog vaspitanja i obrazovanja.

Poslije dezintegracije Srednjoškolskog centra u Nikšiću školske 1990/91. koji je obuhvatao sve srednje škole Nikšića, osamostaljuje se kao jedna od četiri samostalne škole Javna ustanova Srednja mašinsko-metalska škola. Novembra 2006. dobija naziv JU Prva srednja stručna škola.

Danas ovu školu pohađa 686 učenika raspoređenih u 26 odjeljenja. U protekloj školskoj godini diplomu "Luča" steklo je 14 učenika. Tokom školske 2014/15. godine učenici ove škole su učestvovali na takmičenjima i osvajali nagrade.

Direktor JU Prva srednja stručna škola Goran Davidović kaže da se u školi pored redovnih nastavnih aktivnosti realizuju časovi dodatne i dopunske nastave, kao i različite vrste sekcija.

"Učenici naše škole su tokom školske 2014/15. godine ostvarili veoma dobar uspjeh na takmičenjima i različitim konkursima na kojima su učestvovali. Pored izuzetnog talenta i truda naših učenika, za ove njihove uspjehe odgovorni su i njihovi mentori, koji su ih na adekvatan način usmjeravali i podsticali", istakao je Davidović za Dnevne novine.

U školi rade nastavnici i stručni saradnici koji se maksimalno trude da odgovorno i profesionalno obavljaju svoj posao. Ljude koji rade u ovoj školi odlikuje entuzijazam, odgovornost, dosljednost, kreativnost, a sve to bazirano na ogromnoj ljubavi prema djeci daje odlične rezultate. Obrazovanje je važan činilac svakog društva. Srednje stručno obrazovanje kao važan dio sistema obrazovanja je veoma bitno uskladiti sa potrebama svijeta rada. Naime, savremeno shvatanje stručnog obrazovanja kao onog dijela obrazovnog sistema koji mora biti usmjeren na razvoj kompetencija ukazuje na to da ovo obrazovanje mora biti sprovođeno stručno, ozbiljno i odgovorno, smatraju u upravi škole.

Mr Marija Golubović, pedagoškinja i koordinatorka u ovoj obrazovnoj ustanovi, za DN ističe da prosvjetni radnici te škole pohađaju seminare i savjetovanja u organizaciji Zavoda za školstvo i Centra za stručno obrazovanje. Takođe, u školi se organizuju različite aktivnosti u cilju podsticanja profesionalnog razvoja nastavnika.

"Profesionalni razvoj nastavnika je veoma bitan i on svakom prosvjetnom radniku pomaže da njegova uloga u podsticanju uspjeha učenika bude veća i lakša", kaže Marija.

U školi se radi i na profesionalnoj orijentaciji učenika, koja je veoma bitan faktor izbora budućeg zanimanja.

Nastavnica Matematike Tanja Nedić je zajedno sa učenicima matematičke sekcije napravila "Tepih Sjerpinjskog" četvrte iteracije i time je ova škola postala prva u Crnoj Gori koja je ušla u taj lijep projekat.

"Sierpinski Carpet Project je neprofitna aktivnost koja povezuje djecu cijelog svijeta, koja od naljepnica zajedno prave ogroman geometrijski fraktal. Trenutno je u projektu više od 640 škola u 40 zemalja svijeta sa preko 40.960 djece, među kojima su učenici naše matematičke sekcije. Rad na ovom projektu je bio na obostrano zadovoljstvo. Učenici su pokazali odgovornost, otvorenost za nove ideje, spremnost za timski rad i želju da našu školu predstave svijetu", ističe Tanja.

Profesorica Vanja Vušković kaže da su darovita djeca maštovita i kreativna i da predstavljaju radost u nastavnom procesu. Njena koleginica Andrijana Jovović-Bulajić smatra da uz puno rada, podrške i ljubavi učenici uspijevaju da se izbore i zauzmu zapaženo mjesto u školi, u društvu, na školskim i opštinskim takmičenjima.

"Ponosna sam na te mlade ljude i vjerujem da će spoznati prave vrijednosti i da će se svestrano razvijati", zaključuje ona.

Škola se ponosi talentovanim učenicima koji uz adekvatan podsticaj uspješno razvijaju svoju darovitost. Mlade pjesnikinje Mina Čvorović, Zorica Golović i Gorica Božović, osim što lijepo pišu, dobri su i recitatori, tako da svojim recitacijama uljepšavaju svaku priredbu. Osim njih, odlični recitatori su i Jovana Krunić, Lejla Bećirović, koja se uspješno bavi i rukometom, Petar Milatović, Martina Đurović, Ivana Perišić, Sanja Kecojević i Simonida Mirković, koja je u protekloj školskoj godini osvojila drugo mjesto na opštinskom takmičenju "Otvoreni mikrofon". Pored toga, Simonida je na literarnom konkursu na temu "O lijepa, o draga slobodo" takođe osvojila nagradu.

Učenice Marija Krunić, Gordana Todorović, Martina Roćenović, Jelena Popivoda i Mina Čvorović svaku priredbu upotpunjuju svojim divnim glasom. Martina Roćenović, koja ne samo da dobro pjeva, nego je i dobra rukometašica, kaže da svoje uzore vidi u "zlatnim lavicama" i da se nada da će uskoro i sama zaigrati za našu reprezentaciju. Tu su i glumci, od kojih se posebno ističe učenica Marija Popović, koja je i član glumačke sekcije u JU "Zahumlje". Članovi folklorne grupe, kao i grupe za moderni ples su izvanredni. Veliki broj učenika se ističe u sportu. Mnogi od njih su uspješni u rukometu, košarci, fudbalu i atletici.

Učenici Miloš Bogosavljević, Miloš Kavaja i Mihailo Drašković učestvovali su na takmičenju "Danas srednjoškolac, sjutra preduzetnik" i s idejom pod nazivom "Mobilna aplikacija za fitnes i zdravu ishranu" osvojili treće mjesto.

Učenik Luka Peričić, pored odličnog uspjeha, niže i izvanredne rezultate iz oblasti hemije. Prošle školske godine osvojio je treće mjesto na državnom takmičenju iz hemije. Učenici su uspješni i na takmičenjima iz stručnih predmeta. Iz oblasti građevinarstva, predmet Nacrtna geometrija, učenici Ivona Krulanović, Bojan Đapić i Stanko Todorović su u protekloj školskoj godini osvojili treće mjesto na državnom takmičenju, dok su iz predmeta Statika i otpornost materijala učenici Aldijana Hodžić, Vasilije Kasalica i Filip Lalatović osvojili drugo mjesto. Aldijana Hodžić kaže da je to bilo divno iskustvo.

"Do medalje nije bilo lako doći. Uloženi su ogroman trud i napor, ali bi sve to bilo nemoguće bez podrške mentora, profesora Radenka Kovačevića", kazala je ova talentovana učenica.

I ova škola je ispratila na dalje školovanje mnoge danas uspješne ličnosti.

Jedan od bivših učenika je i profesor na Univerzitetu Crne Gore Zdravko Krivokapić. On je pohađao Prvu stručnu školu od 1973/74. do 1976/77. školske godine. Nakon škole koja je bila odlična podloga znanja i obrazovanja upisao je Mašinski fakultet u Podgorici. Profesor Krivokapić je autor velikog broja knjiga i naučno-istraživačkih radova.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci