Autor: onogost.me
Foto: Ministarstvo nauke
13:05
28.2.2020.

Raspisan Konkurs za grantove za naučnoistraživačke projekte

Ministarstvo nauke objavilo je Konkurs za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte sa ukupnim iznosom sredstava od 1.500.000 eura.


“Predmet Konkursa je dodjela grantova za naučnoistraživačke projekte, koji su u skladu sa tematskim prioritetima, koji su utvrđeni Strategijom naučnoistraživačke djelatnosti: Energija; Informaciono komunikacione tehnologije; Novi materijali, proizvodi i servisi; Medicina i zdravlje ljudi; Poljoprivreda i proizvodnja hrane; Održivi razvoj i turizam; i Nauka, obrazovanje i Identitet”, navode iz Ministarstva.

Cilj Konkursa je podizanje kapaciteta istraživačkih timova u Crnoj Gori, kako bi se ojačala kvalitetna i održiva partnerstva i podsticala izvrsnost, čime bi se doprinijelo razvoju društva zasnovanog na znanju i konkurentnosti na međunarodnom nivou.

Fokus je na projektnom angažovanju mladih istraživača (doktoranada i postdoktoranada) za koji su opredijeljena značajna dodatna sredstva.

“Na taj način, teži se sprječavanju “odliva talenata” i jačanju istraživačkih kapaciteta crnogorskih naučnoistraživačkih ustanova”, smatraju oni.

Na Konkurs se mogu prijaviti naučnoistraživački timovi preko naučnoistraživačke ustanove upisane u Registar licenciranih naučnoistraživačkih ustanova u Ministarstvu nauke Crne Gore.

“Ustanova podnosilac prijave naučnoistraživačkog projekta ne može se samostalno prijaviti na Konkurs, već u partnerstvu sa najmanje jednom naučnoistraživačkom ustanovom ili partnerom iz privrede, iz zemlje ili inostranstva”, objašnjavaju.

Proces evaluacije projektnih prijava sprovode međunarodni eksperti koje imenuje Ministarstvo, a administrativnu provjeru pristiglih prijava na Konkurs vrši Ministarstvo.

Projekti će biti dodijeljeni u sljedećem odnosu: 70 odsto projekata će biti iz oblasti: prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, medicinskih i poljoprivrednih oblasti nauka, a 30 odsto projekata će biti iz oblasti društvenih i humanističkih nauka.

Ministarstvo će sufinansirati projekte u maksimalnom iznosu granta do 70.000 eura, odnosno do 100.000 eura, ukoliko se projektom predviđa i zapošljavanje mladih istraživača: doktoranada ili postdoktoranada, na puno radno vrijeme.

“Podnosilac prijave naučnoistraživačkog projekta, zajedno sa partnerom/ima na projektu, u obavezi je da obezbijedi učešće od minimum 10 odsto od ukupno predloženog budžeta koje može biti izraženo u okviru kategorija prihvatljivih troškova”, dodaju oni.

Odobreni projekti po ovom Konkursu finansiraće se na period do dvije godine, od dana zaključivanja ugovora.

Prijave na Konkurs potrebno je dostaviti najkasnije do 20. aprila 2020. godine do 14h.

Više o detaljima konkursa možete naći na sajtu Ministarstva nauke.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:17
  10.7.2020.

  Sekretarijat za prostorno planiranje, komunalne poslove i saobraćaj nije izdao urbanističko-tehničke uslove ni za jedan objekat koji je izgrađen pored Kapetanovog jezera, saopštila je Ljiljana Rakočević, koja je na čelu tog Sekretarijata.

 • 07:53
  10.7.2020.

  Veterani Sutjeske juče su obišli renoviranu spomen česmu, podignutu u čast Borislava Gajice Đurovića, fudbalera koji je zajedno sa njima nastupao za “plave”, a kasnije sa uspjehom igrao za beogradski Partizan, kao i za španski Valjadolid.

 • 22:07
  9.7.2020.

  U prvih pola godine sudovi su riješili 99,3 odsto predmeta, čime su predsjednici sudova i sudije dokazali da se svojim radom i postignutim rezultatima sudska vlast oduprla svim pritiscima, poručila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

 • 21:11
  9.7.2020.

  Ko kršenjem samoizolacije teško naruši nečije zdravlje prijeti mu kazna od jedne do osam godina zatvora, a ko uzrokuje nečiju smrt od dvije do 12 godina, saopšteno iz Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT).