Rozin vrh – lokalitet koji će biti turistički valorizovan

ATK “Zeleni brijeg”
 • Autor onogost.me
 • 29.11.2022. u 14:55
Jedan od izuzetnih turističkih lokaliteta opštine Nikšić je Rozin vrh (1.478 mnv) na čijoj turističkoj valorizaciji, kroz projektne aktivnosti rade Agro-turističkog klister (ATK) "Zeleni brijeg", Turistička organizacija Nikšić i NVO "Zagrad Montenegro".

Rozin vrh nalazi se na planinskoj visoravni Konjsko i zbog povoljnog terena idealan je za planinare početnike, pruža izvanredan pogled na: Dažnik, Đurkovo brdo, Vučje, Vjetropark-Krnovo, Moračke planine …

“Prekriven bukovom šumom, pogodan za sakupljanje šumskih plodova, ljekovitog bilja, dnevne izletničke varijante, nerijetko može se sresti i šumska divljač što upotpunjava uživanje u netaknutoj prirodi.a početku uspona je katun, stočari koji preko ljeta borave. U blizini se pruža nacionalna MTB biciklistička staza, ruta TT4. Nedaleko se nalazi Borovnik, Žurimi, Kapetanovo i Manito jezero, Dažnik, Vučje, Konjski Uba-bunar”, saopštili su iz ATK “Zeleni brijeg”.

Asfaltni put vodi iz pravca Nikšića preko župskih sela Oblatno, Zagrad, šume Seloštak, u ukupnoj dužini od 20 kilometara. ( polulijevo pravcu: Rozin vrh, Borovnik, Zeleni brijeg, Arapov potok, Konjski uba, Vučje, Dažnik ). Do Rozina vrha se može doći makadamskim putem iz pravca Ski-centara Vučje.

Postoje legende koje su vezane za Rozin vrh.

“Stariji ljudi iz ovog kraja navode više verzija u vezi samog naziva Rozin vrh, postoji i nekoliko verzija legendi. Sve vile su imale svoj prostor i granice na ovom planinskom području. Može se zaključiti: da se radi o periodu matrijarhata, da se epicentar života dešavao na planinama, da je je to period u kome se živelo od lova. Rozin vrh, Rozina Kamenica i Rozine strane su dobili ime po vili Rozi. Na Rozinom vrhu je stanovala, u kamenici se kupala, u Rozinom dolu narod okupljala. Nije se slagala sa vilom Borikom (Borovnik), jer je ona bila moćnija, imala je više teritorije i podanika, a Jadojka ( Jadovič) je bila najslabija. Vile su ratovale, međusobno. A slagale se kad su vodile rat sa Krnovskom vilom. Pretpostavke njihovog postojanja mogu biti prirodne granice ili međe koje odvajaju Krnovo, Konjsko, Lukavicu, “tanka je linija između legende i stvarnosti”, kazali su u ATK “Zeleni brijeg”.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U Crnoj Gori jutros je najviše snijega na Žabljaku 80 centimetara, objavljeno je na sajtu Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.
  U nižim predjelima Crne Gore jutros se saobraća po pretežno suvim putevima, dok su mjestimično mokri u centralnim i sjevernim predjelima, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).
  Na Vučju je visina sniježnog prekrivača oko metar. Što se tiče samih skijališta, biće otvorena tokom vikenda, danas i sjutra, i velika staza i mala staza, kazala je portalu Onogošt direktorica Turističkog kompleksa Vučje Anđa Vukčević Zorić.