Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
11:36
15.10.2019.

Šetnja i posjeta pijaci za Međunarodni dan žena na selu i Svjetski dan pješačenja

Posjetom gradskoj pijaci i šetnjom kroz park i Trebjesu, Nevladino udruženje Putevima predaka i Biciklistički klub Perun, zajedno sa učenicima OŠ “Mileva Lajović Lalatović”, mališanima iz vrića "Kosovka djevojka" (trosatni program), nastavnicima i vaspitačima, obilježili su danas Međunarodni dan žena na selu i Svjetski dan pješačenja, 15. oktobar.


Djeca su se tokom posjete pijaci upoznala sa načinom rada i životom žena koje žive na selu i proizvode zdravu organsku hranu.

Takođe šetnjom kroz gradski park i Park šumu Trebjesa, kako je kazala Ana Petrović Njegoš ispred BK Perun, stavljen je akcenat na pješačenje kao najsvrsishodniji način rekreacije koji ne zagađuje životnu sredinu 

„Cilj akcije je da ukažemo na značaj seoske žene i njen veliki doprinos društvu, jer iako seoske žene širom svijeta imaju važnu ulogu u razvoju seoskih područja, poljoprivrednoj proizvodnji te opstanku svojih porodica, njihova uloga nije dovoljno promovisana. Ovim događajem jasno šaljemo poruku najmlađoj populaciji da je konzumiranje  zdrave domaće hrane, uz rekreaciju u prirodi, jedna od bitnih stvari u životu svake mlade osobe, tinejdžera, rekreativca ili vrhunskog sportiste. Spojivši u jednu lijepu priču pješačenje, posjetu proizvođačima organske hrane i konzumiranje iste, promovisali smo zdrave stilove života, što bi trebao biti prioritet svakog”, navela je ona.

Svjetski dan žena na selu obilježava se 15. oktobra, a sama ideja pokrenuta je na konferenciji UN posvećenoj ženama održanoj u Pekingu 1995. godine. Tako je dogovoreno da se ovaj datum posveti svim seoskim ženama u svijetu kao i njihovim problemima.

Godine 1992. u Rio de Janeiru u Brazilu, nakon samita o očuvanju okoline, TAFISA je predložila da se jedan dan proglasi Svjetskim danom pješačenja. Odlučeno je da taj dan bude 15. oktobar.   

Današnje aktivnosti podržalo je Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Ostale vijesti iz kategorije