Autor: onogost.me
Foto: vijesti.me
19:57
23.1.2020.

Sportom do inkluzije i pristupačnosti

Zahvaljujući projektu „Sportom do inkluzije i pristupačnosti“, Udruženja za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju (UZPD) Nikšić, deset osoba sa invaliditetom (OSI) je proteklih sedam mjeseci moglo da koristi usluge bazena u nikšićkom Sportskom centru, teretanu, kao i fizikalnu rehabilitaciju.


Jedna od njih je dvadesetdvogodišnja Biljana Vlahović.

„Koristila sam teretanu i bazen i baš smo zadovoljni. Učili smo vježbe, plivali, uživamo. I prije ovoga sam koristila bazen i teretanu, ali sada je bilo mnogo bolje jer smo imali trenere, a i lakše smo mogli da siđemo do vode jer postoje stepenice. Zadovoljni smo baš i presrećni“, kazala je Vlahović.

Zahvaljujući pomenutom projektu, prema riječima Miloša Abramovića iz Sportskog centra, na bazenu su postavljene montažne stepenice sa ogradom, a dvije kabine za presvlačenje su opremljene sa mobilnim sjedištem i rukohvatom za OSI.

„Stepenice će poslužiti za bezbjedniji ulazak u vodu kako osobama sa invaliditetom, tako i drugim korisnicima bazena, posebno onima koji imaju problem sa motorikom“, kazao je Abramović i dodao da će OSI i ubuduće moći da bazen koriste besplatno.

Prema riječima Miluše Žugić, predsjednice UZPD-a, projekat je realizovan zajedno sa Opštinom Nikšić i Sportskim centrom, a cilj im je bio da povećaju motivaciju i samopouzdanje OSI na teritoriji opštine Nikšić.

„U realizaciji projekta bilo je uključeno  20 osoba sa invaliditetom i deset bez invaliditeta. Tih 20 osoba je prisustvovalo dvodnevnoj motivacionoj radionici koju je vodio sportista Miloš Perović i koji im je predočio zašto je sport bitan za njihovo zdravlje. Od tih 20 osoba odabrano je deset koji su se bavili fizikalnom rehabilitacijom kod fizioterapeuta u našem Udruženju i počeli su da odlaze na bazen
Sportskog centra, kao i u teretanu“, kazala je Žugić i dodala da je u sklopu projekta nabaljen i dio sportske opreme za teretanu.

Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD),  koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), sa 11.000 eura. U Crnoj Gori, ReLOaD program se sprovodi u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

 

Izvor: vijesti.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:50
  27.2.2020.

  Vlada bi u prvoj polovini marta trebalo da utvrdi predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, nakon toga će biti upućen poslanicima na usvajanje i čim bude objavljen u Službenom listu svi koji nijesu to učinili mogu početi da podnose zahtjeve za legalizaciju bespravnih objekata, saopštio je Refik Bojadžić, generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore.

 • 08:47
  27.2.2020.

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim i klizavim putevima, a na sjeveru zbog zbog sniježnih padavina saobraća se usporeno, saopštili su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).

 • 08:37
  27.2.2020.

  Granični prelaz Vraćenovići od danas je privremeno zatvoren zbog izgradnje savremenog savremenog zajedničkog graničnog prelaza Vraćenovići (CG) – Deleuša (BiH), saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

 • 08:18
  27.2.2020.

  Grupa za podršku jednoroditeljskim porodicama Udruženja “Roditelji” predstaviće drugo, dopunjeno izdanje vodiča “Procedure u razvodu i izazovi samohranog roditeljstva“.