Autor: onogost.me
Foto: geo.mrt.gov.me
16:57
11.6.2019.

Svi orto-foto snimci na jednom mjestu

Od danas je aktivan portal na kojem su dostupni vertikalni i kosi orto-foto snimci za teritoriju Crne Gore, saopšeno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.


Kako se navodi u saopštenju, ovaj portal biće dio budućeg geografsko informacionog sistema i služiće kao baza za planiranje, projektovanje, kontrolu izvođenja geodetskih radova i potrebe praćenja urbanističkog planiranja; monitoringa bespravnih objekata; planiranje saobraćajnica; monitoringa zaštite životne sredine i dr.

Isti će se, kako su kazali iz ministarstva, koristiti i u turističke svrhe.

"Snimanje kosih avionskih snimaka je vršeno sa prostornom rezolucijom za urbana područja (20 cm 45°četiri smjera) i ruralna područja (20 cm 45°četiri smjera* - u planinskim područjima u kojim je visinska razlika veća od 800 m, tolerancija u rezoluciji snimljenih aviosnimaka je oko 50 odsto). Za potrebe uspostavljanja geoportala izvršena je i instalacija jedne serverske licence Obliquo softvera, koja je namijenjena za web prezentaciju, gledanje i korišćenje kosih snimaka. Njena funkiconalnost je mjerenje visine, širine, udaljenosti između objekata, importovanje podatka iz drugih softverskih izvora i slično", naveli su iz tog resora.

Portal možete pogledati na ovom linku.

Ostale vijesti iz kategorije