Svjetski poznati fotograf u Nikšiću: Bitni su pravi momenti, vrhunac trika koji sportista napravi

photo_joerg_mitter
Joerg Mitter
  • Autor onogost.me
  • 02.01.2017. u 09:35

Fotografisao je čuvenog Feliksa Baumgartnera u njegovom skoku sa ivice svemira, boravio u ledom okovanom Antarktiku, pravio fotografije u morima i okeanima, mnogo puta sa aparatom u ruci bio u najekstremnijim situacijama, na kojima bi mu pozavidjeli i najveći avanturisti.

U našem gradu boravio je ovih dana Predrag Vučković, jedan od najboljih svjetskih fotografa. Povod njegovog dolaska u Nikšić je posjeta prijateljima iz City Fitness-a sa kojima ima saradnju na profesionalnom polju, jer je i sam Vučković vlasnik jednog od najvećih fitness klubova u Srbiji, teretane Extreme Gym. Mi smo iskoristili priliku da sa njim porazgovaramo o onome u čemu je mnogo poznatiji u svijetu, a to je fotografisanje. Naš sagovornik je u dosadašnjoj karijeri fotografisao više od 450 događaja vezanih za ekstremni sport u oko 70 zemalja svijeta, što ga je svrstalo u sam vrh profesionalnog fotografisanja.

Hobi kojim je počeo da se bavi, kako kaže, otkad zna za sebe, vinuo ga je u svjetske visine. Ono po čemu su neobične njegove fotografije jeste to da najbolje svjetske sportiste fotografiše u nemogućim momentima. Vučković se svojim dosadašnjim radom svrstao među nekoliko internacionalnih fotografa kompanije Red Bull, što mu omogućava da fotografiše neka od najekstremnijih takmičenja.

“Fotografisanjem se bavim cijelog svog života, a mom bavljenju ovom vrstom fotografisanja je prethodilo bavljenje ekstremnim sportovima koje sam ja prvi donio na ove prostore. Uz sve to, prirodno je išla i fotografija. Meni je samo poznavanje tih vještina u ekstremnim sportovima pomoglo da se uspješno bavim ovom posebnom vrstom fotografisanja”, navodi Vučković.

FOTO: Predrag Vučković

Nema sumnje da je potrebna velika vještina i znanje da bi se sa uspjehom obavljao posao fotografa. Koliko je to kompleksan zanat svjedoči iskustvo našeg sagovornika.

“Potrebno je predstaviti pravi momenat. Morate na pravi način dočarati fotografiju nekome ko gleda i sve ono što se tu dešava. Bitni su pravi momenti, vrhunac nekog trika koji sportista napravi u vazduhu, tako da je jako bitno samo poznavanje tih sportova”, ističe Vučković.

FOTO: Predrag Vučković

Najbolji dokaz koliko je srpski fotograf uspješan u svom poslu jesu projekti na kojima je radio. Jedan od značajnijih je i čuveni skok sa ivice Svemira Feliksa Baumgartnera u oktobru 2012. godine. kada je Vučković bio u ekipi fotografa koji su bili specijalno angažovani za ovaj događaj.

“To je veoma značajan događaj koji se dogodi jednom ili nijednom u životu. Ja sam imao sreću da budem dio toga, i to je neki vrhunac moje karijere što se tiče te vrste fotografisanja. Mi nijesmo bili angažovani samo taj dan, već smo blizu dvije godine radili na tom projektu, šest-sedam puta sam išao u Ameriku po mjesec dana dok smo se pripremali za sam događaj. Taj podatak govori koliko to nije bio ni malo lak zadatak”, objašnjava Vučković u razgovoru za naš portal.

FOTO: Predrag Vučković

Pored ovog projekta on je istakao i odlaske na Antarktik i Kamčatku, a poseban segment njegovog rada čini podvodno fotografisanje sa kojim se bavi preko dvadeset godina. Njegovi radovi su čak dospjeli i u najveće muzeje na svijetu u kojima mogu uživati ljudi sa svih meridijana.

“Na Antarktiku sam proveo 35 dana, od kojih 21 u šatoru bez osnovnih uslova za život. Tokom te veoma teške ekspedicije peli smo se na stijenu visoku 2.800 metara odakle je ruski skakač skakao bejs džampom. Kajmanska ostrva su mi jedna od omiljenih destinacija, idealna za podvodnu fotografiju, a gdje možete vidjeti ajkule, raže, olupine brodova… Na Kamčatki sam proveo 14 dana. To je isto jedno fenomenalno mjesto, gdje je netakmuta priroda i gdje možete da vidite medvjede kako trče pored kampa i love ribu u rijeci”, prisjeća se on svojih najdragocjenijih iskustava.

FOTO: Alex Mustard

Vućković bi, svakako, volio da dobije kolege sa ovih prostora za veoma interesantno zanimanje koje proizvodi adrenalin, a za koje ipak treba pored talenta i hrabrosti, i mnogo truda i novca. Interesovanje u regionu iz godine u godinu raste, ali je to još uvijek na osrednjem nivou. Do tada imamo privilegiju da uživamo u Predragovim fenomenalnim fotografijama koje, takođe, možete pogledati na njegovom sajtu http://www.extreme-photographer.com/en/home-1.html

 

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Agencija za sprječavanje korupcije saopštila je za TVCG da je u toku postupak kontrole izvještaja o imovini doskorašnjeg direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića. Navode i da kontrolišu imovinu bivšeg funkcionera ANB-a Zorana Lazovića.
Nevladine organizacije Društvo mladih ekologa Nikšić i ''Divlja ljepota'' juče su u Plužinama promovisale principe energetske efikasnosti, a u okviru aktivnosti ''Eko-energetski efikasan karavan ka EU'' demonstrirano je pripremanje hrane pomoću Sunčeve energije, bez prethodnog pretvaranja u električnu.
Višemjesečnim kašnjenjem u isplatama subvencija poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, koje je izazvano potpunom pasivnošću Zavoda za zapošljavanje, nanosi se direktna šteta osobama s invaliditetom, ali zasigurno i njihovim poslodavcima, kako trenutnim, tako i potencijalnim, saopšteno je iz Udruženja mladih sa hendikepom.