U Crvenom krstu otvoren Klub za stare

64004592_2422913487930363_3033316344947802112_n_1
Marija Goranović
  • Autor onogost.me
  • 13.06.2019. u 12:39

Stariji volonteri Crvenog krsta, ali i svi pripadnici treće dobi, danas su otvaranjem Kluba za stare dobili kutak za okupljanje i druženje.

Prostorije koje su dosad koristili mladi volonteri od danas će dijeliti sa „starijim kolegama“ koji će se okupljati prije podne svakog radnog dana. Drugi dio dana biće rezervisan za omladinu.

Otvaranje Kluba za stare bila je i prilika da se obilježi Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama, pa su danas održane radionice na temu “Nasilje nad starim ljudima”.

Sekretar opštinske organizacije Crvenog krsta Nikšić Ana Macanović istakla je da očekuje da će Klub okupiti veliki broj starijih ljudi koji će imati priliku da uživaju u brojnim radionicima.

„Mi ćemo imati svoj program rada, tu će biti različite radionice, ljekari, naši volonteri koji će biti konstantno na usluzi starim ljudima koji će ovdje boraviti, što držeći radionice, što olakšavajućim pregledima na koje neće morati da čekaju. Uz to biće još različitih radionica, neki su čak izrazili želju da obučavaju starije ljude u plesu“, sa osmijehom je istakla Macanović i dodala da briga o starijim ljudima nije zaostala u dosadašnjim aktivnostima Crvenog krsta, pa su ih volonteri zajednom sa ljekarom obilazili, kako u gradskom, tako i seoskom području.

Novica Pejović zadovoljan je što će Klub biti mjesto okupljanja i druženja starijih aktivista Crvenog krsta. On smatra da su dugogodišnjim angažmanom u toj organizaciji zaslužili, kako kaže, da ih ne zaborave.

„Ima dosta pozitivnih stvari koje mi možemo mladima da ponudimo. Dosta je da se upoznaju sa onim kako smo mi u mladim danima počinjali, kad je mnogo teže bilo. Organizovali smo klubove i radili na davanju pomoći građanima i šire. Poznato je da je Crveni krst Nikšića imao jednu od najboljih i najuspiješnih uloga u vrijeme devedesetih godina kad je bio veliki broj izbjeglica u ovom djelu, ali i siromašnog naroda, i našlo se mogućnosti da se praktično svakom pomogne, koliko toliko“, priča Pejović dodajući da je malo ko izašao iz prostorija Crvenog krsta da na bilo koji način nije dobio pomoć.

Dragan Nikolić počeo je da volontira u petom razredu osnovne škole. Danas već broji petu deceniju volonterskog staža, međutim, i dalje je aktivan član Crvenog krsta koji vodi radionice o zdravom životu i dokazuje da stari mogu značajno pomoći.

„Ovaj Klub, koji je danas otvoren za nas stare, volontere i ostale stare ljude koji su bili u Crvenom krstu i pomagali uvijek, postaće jedno značajno mjesto za okupljanje i druženje, a i oni koji su mlađi nastaviće svoj volonterski rad“, kazao je Nikolić.

On je istakao da je dobrovoljno davalaštvo krvi samo jedan segment rada Crvenog krsta. Tako su nikšićki klubovi, kojih ima 14, značajno doprinijeli da se podigne nivo dobrovoljnog davalaštva krvi na tri i po odsto, a želja im je da taj procenat pređe četiri procenta kao u razvijenim zemljama.

Marija Goranović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
Dok na skijaškim terenima Durmitora, još traje zimska sezona, na rijeci Tari minule sedmice počela je sezona splavarenja. Rani početak sezone i veliko interesovanje za ljeto, obećavaju uspješnu sezonu na Tari, kaže splavar Veljko Ostojić, ali i upozorava da je rijeka zatpana smećem i da se nešto mora hitno uraditi.