U Nikšiću ukupan postotak darivanja krvi 3,8%

Crveni krst Nikšić
 • Autor onogost.me
 • 25.01.2023. u 08:04
U 2022. godini organizovano je 36 akcija dobrovoljnog darivanja krvi, i taj broj je u porastu u odnosnu na 2021. godinu, saopšteno je iz Crvenog krsta Nikšić nakon održane redovne sjednice Odbora za dobrovoljno davalaštvo krvi.

Tokom sjednice osvrnuli su se na rezultate tokom prethodne dvije godine i usvojili plan akcija za tekuću godinu.

“U prethodnoj godini ukupan broj prijavljenih davalaca krvi iznosio je 3.648. Od tog broja prikupljeno je 2.991 jedinica krvi, od kojih je 1.800 bilo dobrovoljno što znači da je ukupan broj dobrovoljnih davalaca krvi u odnosu na broj uzetih jedinica krvi u iznosu od 60,2%”, naveli su iz Crvenog krsta Nikšić.

Dodaju da je broj prijavljenih davalaca tokom prošlogodišnjih akcija dobrovoljnog darivanja krvi 1.231, a datih jedinica 1.021.

“Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da 4% ukupnog broja stanovništva budu dobrovoljni davaoci krvi, jer se taj broj smatra dovoljnim za obezbjeđivanje stabilnih zaliha krvi. Ukupan postotak darivanja krvi u opštini Nikšiću je 3,8%”, kazali iz nikšićkog Crvenog krsta.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Nakon što je 2018. godine donacijom bubrega sugrađaninu Iliji Bulajiću spasila život, Nikšićanka Kristina Nina Vojinović odlučila je da to učini još jednom. Ovog puta odlučila je da donira dio jetre jedanaestogodišnjoj djevojčici sa kojom takođe nema rodbinskih veza.
  U većem dijelu Crne Gore jutros se saobraća po pretežno suvim putevima, a u višim predjelima, mostovima i prilazima tunelima ima mjestimične poledice, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).