U susret godišnjici od tragične smrti na pruzi: Osnovana Fondacija “Marija Kotri”

naslovna
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 07.04.2017. u 05:46

Četvrtak, 2. jun 2016. godine gradu pod Trebjesom donio je veliku tugu.

Nikšić se tog kišnog dana oprostio od djevojčice za primjer, mlade umjetnice, odlične učenice, divne unuke, kćerke, sestre, drugarice.

Srce četranaestogidšnje Marije Kotri, učenice OŠ “Olga Golović”, tog dana u trenu je prestalo da kuca. Smrt na pruzi bila je strašna, tuga beskrajna, ali sjećanje na nju i na sve ono što je Marija bila i predstavljala nadjačale su bol zbog gubitka voljenog bića.

Bio je to momenat kada su njeni roditelji, Svetlana i Đorđije Kotri odlučili da “ožive” Mariju, zajedno sa njenim prijateljima i svima koji su je voljeli i poznavali.

Tako je juče u Tehnopolisu osnovana Fondacija koja nosi ime Marije Kotri.

Osnovna misija  biće bavljenje humanitarnim radom u čijem će fokusu biti talentovana djeca, kazao je Đorđije na jučerašnjoj osnivačkoj skupštini Fondacije.

“Bavićemo se humanitarnim radom, podrškom dječjeg stvaralaštva pošto je Marija voljela sve oblasti, što se tiče pisanja, crtanja, sviranja… Svi dobro znamo da je bila izvanredan đak, da je išla u muzičku školu i tu postigla izvanredne rezultate”, podsjetio je on.

Prema njegovim riječima, Fondacija će pokušati da se uhvati ukoštac i sa izazovima kada je bezbjednost u saobraćaju u pitanju.

“Svetlana i ja, kao roditelji, a tu je i naša porodica kao podrška, odlučili smo da osnujemo Fondaciju koja će biti posvećena našoj Mariji . Jedan od ciljeva Fondacije je stvaranje uslova za bolju bezbjednost djece u saobraćaju. U nekom prvom naletu bi razmišljali o bezbjednosti u saobraćaju što se tiče samog željezničkog saobraćaja. Vidjećemo sa lokalnom upravom, ali naša je želja da se postavi jedna tabla upozorenja na mjestu gdje je Marija nastradala, tako da se taj dio, na koji je ona ušla u posjed Željeznice, na neki način pokuša obezbijediti pošto i dan danas djeca tuda prelaze. Ovo je neki iskorak, koliko-toliko iskorak sa naše strane da se to pokuša obezbijediti da se opet ne bi desilo nešto slično”, objasnio je on.

Na jučerašnjem sastanku odlučeno je da predsjednik Fondacije bude upravo Marijin otac Đorđije, dok će direktor biti njena majka, Svetlana Kotri. Takođe, izabran je i Upravni odbor, a, kako je Đorđije istakao, “u  njemu su se našle sve osobe koje su učestvovale u “kreiranju” Marije”.

Marija Kotri bila je učenica osmog razreda Osnovne škole “Olga Golović”. Nastradala je u nesreći koja se 2. juna prošle godine dogodila na samom kraju željezničke pruge. 

 

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
Crna Gora će tražiti od Turske izručenje Radoja Živkovića i Zdravka Perunovića, bez obzira što se protiv njih pred turskim organima vode krivični postupci. Ta informacija potvrđena je za Portal RTCG od Ministarstva pravde. Živković i Perunović su u Turskoj uhapšeni zbog sumnje da su umiješani u ubistvo osumnjičenog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića 8. septembra.
Osnovno tužilaštvo u Nikšiću pokrenulo je prekršajni postupak protiv sveštenika Srpske pravoslavne crkve Mijajla Backovića zato što je sjedio tokom intoniranja državne himne na svečanoj sjednici povodom Dana opštine Nikšić 18. septembra.