UBNOR i antifašisti Nikšića obilježili nekadašnji Dan republike

UBNOR i antifašisti Nikšića
 • Autor onogost.me
 • 30.11.2023. u 11:07
UBNOR i antifašisti Nikšića obilježili su 80. godišnjicu od održavanja Drugog zasijedanja AVNOJ-a (Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije) u Jajcu u BiH 1943. godine, na kome je donijeta odluka o formiranju države federalnog ustrojstva Jugoslavije.

“AVNOJ je tada konstituisan kao zakonodavno i izvršno predstavničko tijelo Jugoslavije, dok je kao najviši izvršni i organ narodne vlasti konstituisan Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije (NKOJ), koji je imao sva obilježja narodne revolucionarne vlade. Poništene su sve odluke i obaveze koje je donijela dotadašnja vlada. Kao posebna odluka AVNOJ-a, Josipu Brozu Titu dodijeljeno je zvanje maršala”, navodi se u saopštenju nikšićkog UBNOR-a i antifašista.

O ovom velikom datumu naše istorije govorila je istoričarka, prof. dr Nada Tomović, dok je moderator večeri bio Mirko Miro Nikolić koji je na kraju večeri recitovao pjesmu „Prkosne strofe“ velikog crnogorskog pjesnika Radovana Zogovića.

Ispred SUBNOR-a Crne Gore skup je pozdravio potpredsjednik Milojica Dakić.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Predstavnici Vlade na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem postigli su dogovor sa Sindikatom prosvjete o povećanju plata. On je nakon sastanka kazao da su postigli održivo rješenje koje podrazumijeva 10 odsto bruto povećanje zarada od 1. jula, a od početka školske godine kumulativno povećanje 17 odsto neto. Sjutra će biti potpisan sporazum kojim će Vlada garantovati sve što je danas obećala, nakon čega će se oglasiti Glavni odbor Sindikata prosvjete.
  Država Crna Gora - Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija tužila je Sindikat prosvjete Crne Gore, radi utvrđivanja nezakonitih odluka o štrajku Sindikata prosvjete Crne Gore, kao i Akta o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja.