Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Udruženje za napredak vaspitača i djece: Najavićemo proteste već od početka januara

class-1986501_960_720
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 14.12.2023. u 08:49
Budući da je ranije donešena odluka o povećanju zarada prosvjetnim radnicima, a kako saznajemo u predlogu Zakona o budžetu za 2024. godinu nije uključeno isto, izražavamo veliko nezadovoljstvo, naveli su iz Udruženje za napredak vaspitača i djece.

Ova odluka, o kojoj, kako kažu, saznaju mjesec dana prije nego je trebalo primiti lični dohodak sa uračunatim povećanjem, je nepoštovanje prosvjetnih radnika.

"Naime, smatramo da ne bi trebalo dovoditi u pitanje naše obećanje, a nimalo lako zarađene plate i stoga izražavamo razočaranje i nezadovoljstvo", istakli su oni.

Granskim kolektivnim ugovorom od strane Vlade Crne Gore preuzeta je, kako navode, obaveza o povećanju njihovih zarada, pa ako se ista može kršiti, onda je, dodaju, jasno da oni, prosvjetni radnici, mogu obustaviti nastavu zbog nepoštovanja njihovog statusa.

"Ova odluka govori da smo cjelokupnom društvu nevažni iako sve upravo kreće od nas. Zapravo, cijelo društvo se temelji na nama. Nedovoljna briga, nepažnja, nepoštovanje odluka dovela nas je u poziciju da se duboko zapitamo koji su nam ciljevi. Zajednički nijesu sigurno, jer da su visokim institucijama i nadležnim ustanovama važni vaspitanje i obrazovanje najosjetljivije populacije, donosili bi i ispravne odluke", smatraju oni.

Trebalo bi se, naglašavaju, vratiti godinu unazad kada je univerzitetskim profesorima koeficijent dostigao 21.62 odmah.

"A mi smo ostali da se držimo za riječ pa pristali na to da, sada već, mizerno povećanje podjelimo na rate od tri godine. I šta sada? Mi znamo mnogo, mi smo mnogo učili i mnoge učimo, pa vjerujemo da ćemo znati I ovaj problem riješiti. A, zašto smo pristali na samo 20 % povećanja u prvom navratu? Zato što učimo djecu da se obećanja trebaju ispuniti, a da moramo biti i strpljivi, a sve nam to nalaže vaspitanje i obrazovanje koje smo upravo sticali ovdje, u državi čiji predsjednici ne mare za nas, nesebično dali i znanje i umijeće a za uzvrat dobili sad već neistine i nepoštovanje.
Uprkos svim problemima sa kojima se susrećemo u svakodnevnom radu gdje su uslovi ni primaći zadovoljavajućim ( prostorni, normativi, problematika…), nailazimo na nepoštovanje dogovora i zakonskih okvira. S tim u vezi, i sami ćemo izaći iz istog okvira zakona i najaviti proteste već od početka januara, kako bi ste shvatili da nije ni malo jednostavno igrati se sa 13 000 porodica, 13 000 prosvjetnih radnika i budućnošću nečije djece", navode iz Udruženja u saopštenju.

Jasna poruke se, navode, šalje javnosti da, zapravo, obrazovanje i nije bitno pa će, kako kažu, omladinu školovati na ulicama.

"I ovog puta ste nas pustili da povjerujemo da se ljudi kod nas u Crnoj Gori drže za riječi kao što je bilo od pamtivijeka, ali mi nećemo vas iznevjeriti već ćemo vam reći da ova država i dalje ima čast, ponos i poštenje kojim će braniti svoja prava. Shodno tome, naš prekid rada će biti u cilju zaštite profesionalnih, ekonomskih i socijalnih interesa svakog pojedinca. Pošto je štrajk upozorenja već bio u prethodnom periodu, a nije vas mnogo zabrinuo, pozivamo sve kolege iz Crne Gore da nam se priključe kako bi se borili za vašu i našu djecu, kao i do sad", zaključili su iz Udruženja za napredak vaspitača i djece.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  5

  1. Tako je. Ova obecanja i igrarije su van svih granica . Milijko, jesi li ti obecavao za bajke ili istinite dozivljaje,mislis li ti da si nezamjenjiv? E nena vise 30 godina. Tri put mjeri pa onda obecavaj. Ptotesti i tacka.

  2. Bravo, dosta je bilo laganja i nepoštovanja, pa i “gospoda” koja sada vlada je išla u vrtiće i škole a već za fakultete neznam, jer za novac sve je dostupno pa i (fakultetske diplome). Poštovani prosvetari budite dostojanstveni i istrajte u protestima do kraja.

  3. Sta bi Milojko sa obecanjima ,ludim radovanjima. Misliio si da si madjionicar. Da malo pokupis glasova. E nema Milojko vise ludih.

  4. Mislio si predsjednice da smo mi toliko potkupljivi i da sa tvojim obecanjima,enormnim cijenama,ohromnik kamatnim stopama,ukidanjem Z.osiguranja,ogromnim cijenama po kvadratu stana mozes dici narod da klice za tebe. Ti si jos neiskusan i vrati se kod nas u vrtice da te naucimo da rijec mora da se postuje i da obecanja bez podloge nema. Jer to se uci u ranom uzrastu. No ti stavi kravatu boje haljine i zaplesi ispred skupstine,to je spektakl,da se svi odusevimo tvojoj koreografiji.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić uručio je danas u Skupštini Crne Gore, Shodno Zakonu o državnim nagradama, Trinaestojulsku nagradu dobitnicima za 2024. godinu.
  Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će, nakon dobijanja potvrde i releventnih informacija, privremeno obustaviti priznavanje fakultetskih diploma stečenih na fakultetima u Bosni i Hercegovini koji su obuhvaćeni istragama tamošnjih nadležnih organa, a do okončanja postupaka, u cilju zaštite javnog interesa Vlade Crne Gore. To je jedan od zaključaka Vlade usvojen na predlog Ministarstva.
  Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović posjetila je Osnovnu školu ,,Rade Perović” u Velimlju, nakon što je nevrijeme pričinilo štetu na objektu.