Upoznajte talentovane đake OŠ „Braća Labudović“

12625924_10207514433032473_2049093025_n-500x375
  • Autor onogost.me
  • 03.02.2016. u 16:08

U današnjem sistemu školovanja djeci su dostupni mnogi sadržaji pored obavezne nastave. Ipak sudeći po broju đaka koji se takmiče na raznim nadmetanjima, može se zaključiti da je školski program djeci jako zanimljiv i jednako važan. 

Od posebnog je značaja kvalitet znanja koji se danas postiže u nastavi, kao i odnos prosvjetnih radnika koji olakšavaju svijet obrazovanja osnovcima.  Da se takav trud isplati primjer su učenici i njihova mentorka iz JU OŠ „Braća Labudović“ iz Nikšića.

Tamara Nikolić je profesorica biologije u toj školi. Pored programa same nastave, Tamara učestvuje i u pripremama za takmičenja učenika  JU OŠ „Braća Labudović“.

„Rad sa talentovanom djecom predstavlja svojevrsan izazov, a samim tim i zadovoljstvo za predmetnog nastavnika. Taj rad čini da se osjećate ispunjeno i srećno. Ujedno predstavlja i veliku odgovornost, jer je na nastavniku, da prije svega, prepozna talenat i sklonosti učenika, a zatim da učini sve da taj talenat razvija. Uspjeh u tom slučaju neće izostati“, smatra Tamara.

Ona ističe da su prethodne školske godine učenici škole „Braća Labudović“ učestvovali na Olimpijadi znanja u Podgorici i ostvarili zapažene rezultate.  Tako je Nikolina Todorović osvojila  2. mjesto sa  93,8 bodova iz  biologije, a  Vasilije Tomić 3. mjesto sa  92,6 bodova, takođe  iz biologije.

Nikolina Todorović je učenica osmog razreda.

„Moj mentor bila je profesorica Tamara Nikolić,  koja me je uputila u svijet biologije i podstakla moju ljubav prema ovoj nauci. Moju drugu veliku ljubav predstavlja poezija, koju i sama stvaram i za koju sam osvajala mnoge nagrade“, kaže Nikolina za Mne magazin.

Nikolina ipak izdvaja  prvu nagradu na Olimpijadi znanja iz biologije, nagradu za najelegičniji tekst na konkursu „Pjesnička riječ na izvoru Pive“ i pet titula državnog prvaka u džudou“. Pored obaveza i škole radi kao dopisnik iz Nikšića na Radiju Crne Gore za dječju emisiju “Radoznalica”.

Vasilije Tomić, učenik je osmog razreda.

„ Biologija, nauka o životu,  zainteresovala me je od kad sam počeo da je izučavam. Moj mentor, profesorica Tamara Nikolić, prepoznala je moj talenat, pa je odlučila da počnem sa pripremama za Olimpijadu znanja 2015. god. Mnogo sam se pripremao i uspjeh nije izostao. Osvojio sam i nagradu. Pored mentora, motivisala me je i moja porodica. Interesuje me rad naučnika, naročito njihova otkrića na polju biologije. Porodica i društvo me podržavaju, ohrabruju da nastavim sa intenzivnim izučavanjem biologije. Najmilija nagrada koju sam osvojio je na Olimpijadi znanja prošle godine“, kaže Vasilije i dodaje da je zadovoljan svojim uspjehom i nada se da će ga ponoviti.

Trinaestogodišnji Matija Delić veliki je zaljubljenik u matematiku. Kaže da mu nije problem ni satima da rješava zadatak dok ne dođe do rješenja i priznaje da je matematiku zavolio tek poslije letvrtog razreda.

„Kada sam počeo malo više da radim zadatke i vježbam, zavolio sam svijet brojeva. Uzor mi je hrvatski prof. dr Toni Milun, koji ima sajt sa video predavanjima i osvojio je nagradu ,,Ponos Hrvatske“. Moja porodica me je podržavala u svemu, kao i moj drug Bojan Živković. Na Državnom takmičenju prije dvije godine, osvojio sam četvrto mjesto, a na prošlogodišnjoj Olimpijadi znanja bio sam takođe četvrti. Na oba takmičenja falila su mi dva boda za treće mjesto. Ove godine očekujem bolji rezultat. Veoma su mi drage i nagrade koje osvajam na šahovskim takmičenjima. Pored matematike volim šah i programiranje. Član sam šahovske ekipe škole “Braća Labudović” koja je već nekoliko godina prvak Crne Gore. Posebno mi je drago što sam član šahovskog kluba ,,Mladost” čiji je osnivač FIDE trener Mišo Prijović“, ističe Matija.

Na polju matematike Matija ima jakog rivala, druga iz odjeljenja, Bojana Živkovića.

„ Talenat sam otkrio tako što su mi zadaci postali sve lakši i zanimljiviji. Osim nastavnika, dodatno su me motivisali porodica i prijatelji. Od kada sam došao u školu „ Braća Labudović“ najbolji matematičar u mom odjeljenju bio je Matija Delić i ja sam od prvog dana želio da budem bolji od njega ili barem kao on. U šestom razredu osvojio sam šesto mjesto i bio sam zadovoljan. Ali u sedmom razredu sam se potrudio još više i osvojio sam drugu nagradu-kaže Bojan uz napomenu da želi da ove godine bude još bolji“, završava Bojan.

Izvor: MNE magazin

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati više djelova naše opštine.
Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.