Autor: onogost.me
Foto: NVO Mladi Romi
11:51
7.8.2020.

Uručeno sto paketa pomoći za RE porodice iz Nikšića

Nevladina organizacija (NVO) Mladi Romi uz asistenciju Crvenog krsta Nikšić, organizovala je drugu po redu akciju dodjele paketa pomoći za romske i egipćanske porodice iz Nikšića. 


Kroz ovu akciju, kako se navodi u saopštenju ove NVO, za 100 nikšićkih porodica iz RE zajednice obezbijeđeno je 3.200 kilograma hrane i higijnskih sredstava, tj. 100 paketa hrane od po 26 kilograma kao i 100 paketa higijenskih sredstava od po šest kilograma.

"Za ovu akciju utrošeno je 2.300 eura a sredstva su obezbijeđena posredstvom ROMACTED programa koji finansira Evropska unija i Savjet Evrope. Ova akcija realizovana  je na zahtjev jednog dijela romske zajednice u Nikšiću  u cilju ublažavanja posljedica nastalih pojavom epidemije virusom COVID-19, usljed koje su brojne siromašne porodice egzistencijalno ugrožene, sa neredovnim izvorom prihoda i nezaposlenošću. U akciji dodjele paketa pomoći posebno su dali doprinos članovi Lokalne akcione grupe za opštinu Nikšić: Nardi Ahmetović, David Šalja, Denisona Beriša i Valjbona Naza", piše u saopštenju.

Iz ove NVO podsjećaju da je prva akcija pomoći u opštini Nikšić, organizovan u martu ove godine i to u tri nikšićka naselja: naselje Budo Tomović, Brlja i u naselje u krugu bolnice. Tom akcijom, navode, obezbijeđeno je 30 paketa hrane od po 17 kilograma po paketu, 30 paketa higijene, od po sedam kilograma po paketu i 30 vreća brašna od po 25 kilograma, što ukupno predstavlja 1.470 kilograma pomoći u vrijednosti od 945 eura.

"Zaključno sa ovom dodjelom, posredstvom Romacted programa u proteklem periodu dodjeljeno je ukupno 26 tona pomoći u paketima hrane i higijene za 485 RE porodica", ističu Mladi Romi.

Program ROMACTED - promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanje romske zajednice na lokanom nivou kreiran je tako da izgradi političku volju i održivu politiku učešća lokalnih vlasti, poveća lokalno upravljanje, izgradi sposobnosti i podstakne osnaživanje lokalnih romskih zajednica kako bi one dale svoj doprinos izradi, sprovođenju i praćenju planova i projekata koji se tiču njih. Program ROMACTED finansira Savjet Evrope i Evropska unija, dok je NVO Mladi Romi partnerska organizacija u implementaciji. Program se sprovodi u sedam zemalja Zapadnog Balkana i Turskoj, u ukupno 64 opštine.

Ostale vijesti iz kategorije