Vajber grupe o policijskim patrolama regularne ali mogu štetiti

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 05.10.2023. u 09:18
Vajber grupe u kojima se razmjenjuju informacije gdje se na teritoriji Crne Gore nalaze policijske patrole sve su brojnije, a jedna od njih ima oko 27 hiljada članova.

Popularna je i aplikacija putem koje se mogu saznati lokacije na kojima je policija i gdje je radarska kontrola. Sve to može biti korisno vozačima, ali umnogome otežava policiji koja brine o bezbjednosti saobraćaja na putevima. Sa druge strane, mogu biti korisne i smanjiti broj prekršaja u saobraćaju.

Povodom pitanja Portala RTCG o postojanju Vajber grupa iz policije se nijesu zvanično oglašavali, međutim, nezvanično su im kazali da takva razmjena informacija u osnovi nije nezakonita, ali se postavlja pitanje odgovornog ponašanja građana obzirom na važnu ulogu i misiju koju ima saobraćajna policija Crne Gore.

Istakli su da je ovo važnije ukoliko se zna da je bezbjednost u saobraćaju često ugrožena zbog bahatih vozača i nemara.

Pojedine evropske zemlje zabranile su korišćenje ovakvih aplikacija. Kod nas one su legalne, a Vajber grupe su sve popularnije, preko njih korisnici svakodnevno porukama javljaju na kojim lokacijama su patrole policije.

Advokat Veselin Radulović kazao je, za Portal RTCG, da naš Zakon ne zabranjuje ovakve Vajber grupe i da kada su u pitanju saobraćajni prekršaji, njihovo postojanje može biti korisno u smislu poštovanja propisa i smanjenja broja prekršaja.

Dojave o policiji mogu koristiti izvršiocima krivičnih djela

Pomenute aplikacije i grupe mogu koristiti, upozoravaju istražitelji, onima koji se bave krađom motornih vozila, prenosom narkotika i ostalim nezakonitim radnjama.

„Naravno, ove aplikacije mogu koristiti i izvršiocima krivičnih djela da saznaju gdje se nalaze policijske patrole. Međutim, oni tu vrstu komunikacije ostvaruju međusobno i obavještavaju se o pozicijama na kojima se nalazi policija“, kazao je Radulović.

Radulović je prokomentarisao da bi osnovni zadatak saobraćajne policije trebao da bude veća bezbjednost saobraćaja koja se, između ostalog, postiže prevencijom, odnosno većom vidljivošću partola.

“Na žalost, fokus rada saobraćajne policije je na represiji, izricanju i naplati što većeg broja kazni i često partole dobijaju zadatak da ostvare određenu normu sa prijavama tokom smjene, što je potpuno pogrešan pristup“, poručio je Radulović.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ukoliko je dječak uputio prijetnju ili u nekom drugom kontekstu naveo da će nešto uraditi sebi ili vršnjacima, škola je morala reagovati po pravilniku i otvoriti slučaj, jer dužnost škole jeste da ispita o čemu je riječ i da uključi roditelje i, ukoliko je potrebno, Centar za socijalno i policiju", kazala je za naš portal psihološkinja Monika Sekulović povodom slučaja u OŠ "Ratko Žarić".
  U Crnoj Gori jutros se u nižim predjelima saobraća po pretežno suvim putevima, a na prevojima i u višim predjelima moguća je pojava poledice, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG).