Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
15:47
27.5.2020.

VIDEO: Uhapšen osumnjičeni za ubistvo Marka Gardaševića

Pripadnici Centra bezbjednosti uhapsili su Nikšićanina Milana Andrijaševića (37) zbog sumnje da je prošle sedmice u naselju Rastoci ubio svog sugrađanina Marka Gardaševića (39) saznaje portal Onogošt.


 

 

Uprava policije tim povodom održala je pres konferenciju.

Kako je kazao Tihomir Goranović – načelnik Centra bezbjednosti Nikšić, policijski službenici nikšićkog CB, u saradnji sa službenicima Sektora kriminalističke policije i službenicima Forenzičkog centra u Danilovgradu, sprovodeći višednevne policijsko-tužilačke aktivnosti, na rasvjetljavanju ovog događaja, utvrdili su sve relevantne činjenice i okolnosti pod kojima je nasilnim putem lišen života počivši M.G, na, kako je istakao, krajnje svirep i podmukao način.

Od strane nadležnog državnog tužilaštva ovo djelo je kvalifikovano kao teško ubistvo.

"Tokom sprovedene istrage na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela i utvrdivanja identiteta počinioca ovog zločina, policijski službenici Uprave policije su, preduzimajuči opsežne aktivnosti, koje obuhvataju sve neophodne operativno-procesne mjere i radnje, nakon nešto više od 7 dana posvećenog, istrajnog i odlučnog rada policijskih službenika i cjelokupnog kapaciteta Uprave policije, identifikovali, locirali i lišili slobode izvršioca ovog krivičnog djela, a radi se o licu M.A. rođenom 1983. godine iz Nikšića", kazao je Goranović.

Koordinisanim radnjama između postupajućeg tužilaštva, policijskih službenika Centra bezbjednosti Nikšić i nadležnog Suda, izvršen je pretres na više lokacija koje pripadaju osumnjiċenom M. A, a kojom prilikom su kroz usku saradnju sa službenicima Sektora kriminalističke policije i Forenzičkog centra, pronađeni, markirani i izuzeti dokazi tj. predmeti i tragovi koji potiču sa lica mjesta krivičnog djela ili su nastali izvršenjem krivičnog djela.

"Sprovedenom kriminalističkom obradom nad osumnjičenim M.A. iz Nikšića, policijski službenici su tom prilikom obezbijedili i personalne dokaze počinioca koji je u potpunosti priznao izvršenje ovog zločina, dok je izvršenom pretragom šireg lica mjesta pronađeno i izuzeto sredstvo izvršenja ovog krivičnog djela, a koje je odbačeno od strane počinioca nakon počinjenog krivičnog djela. Nakon izvedenih policijsko-tužilačkih mjera i radnji u ovoj fazi istrage, utvrđeno je da je dana 20.05.2020.godine, u ranim jutarnjim časovima, osumnjičeni A.M, koristeći svoje vozilo, došao u blizinu kuće počivšeg, a prethodno dobro poznavajući običaje i navike oštećenog, ušao u kuću Gardaševića i nakon kraće verbalne rasprave sa istim, koristeći podesno sredstvo - manju sjekiru, istom nanio više udaraca u predjelu glave kao i najmanje jedan udarac nožem u prijedjelu vrata", dodao je on.

Od posljedica sveukupno nanešenih povreda Gardašević je, kako je istakao, podlegao na licu mjesta.

"Nakon počinjenog zločina, učinilac je preduzeo više radnji u cilju skrivanja svog identiteta u smislu odbacanja sredstva izvršenja krivičnog djela, zatim skrivanja garderobe koja je koriščena tokom ovog događaja i drugih radnji. Osumnjičeni je dana 27.05.2020. godine, nakon lišenja slobode, sproveden nadležnom državnom tužilaštvu uz poseban izvještaj kao dopunu krivične prijave podnešene protiv NN počinoca, kojem je nakon saslušanja od strane nadležnog tužilaštva donešeno Rješenje o zadržavanju. Na kraju želim da izrazim svoje saosjećanje sa porodicom Gardašević u vezi njihovog gubitka, i poručim javnosti Crne Gore da će policijski službenici Centra bezbjednosti Nikšić i Uprave policije u cjelini, sa najvećim stepenom odgovornosti i profesionalne dosljednosti i dalje preduzimati mjere i radnje, prvenstveno na zaštiti lične i imovinske sigurosti građana, a zatim i na otkrivanju identiteta i procesuiranju svih počinioca krivičnih djela", poručio je on.

Lazar Šćepanović, rukovodilac Grupe za suzbijanje krvnih delikata u Sektoru kriminalističke policije, kazao je da ovo krivično djelo prema kvalifikatornim okolnostima i samom načinu izvršenja, izvršeno je na svirep i podmukao način.

"Osumnjičeni M.A. je dobro poznavao navike i prilike oštećenog, a što potvrđuju i činjenice koje su izvedene u samoj fazi izviđaja, i to da je oštećeni omogućio da uđe u njegovu kuću samo ono lice koje je dobro poznavao jer je objekat obezbijeđen blind vratima a koja su bila prethodno zaključana. Ove činjenice su u dijelu olakšale i suzile krug lica koja su bila predmet kriminalističke obrade. U odnosu na motiv izvršenja ovog krivičnog djela ne možemo iznositi više detalja zbog daljeg toka krivičnog postupka ali možemo naglasiti da su žrtva i izvršilac imali određene zajedničke nedozvoljene aktivnosti što je imalo za posledicu eskalaciju sukoba između izvršioca i žrtve a koja je rezultirala izvršenjem ovog krivičnog djela", objasnio je on.

Osumnjičeni i oštećeni su, kako je rekao, od ranije poznati policiji kao izvršioci heterogenih krivičnih djela.

"Radeći na rasvjetljavanju ovog teškog krivičnog djela, od same prijave događaja, na raspolaganju službenicima CB Nikšić stavljeni su svi kapaciteti i materijalno-tehnički resursi Uprave policije, uključujući službenike Sektora kriminalističke policije, Forenzičkog centra iz Danilovgrada, kao i tokom vršenja uviđaja angažovani su od strane postupajućeg tužioca i vještaci medicinske struke koji su u stalnoj komunikaciji sa policijskim službenicima bili kooperativni i dali su značajan doprinos rasvjetljavanju ovog teškog krivičnog djela", naveo je on.

Tokom izviđaja preduzeto je, prema njegovim riječima, niz mjera i radnji.

"Uzimajući u obzir da je sami uviđaj trajao 5 dana, izuzet je veliki broj tragova sa lica mjesta i drugih lokacija koji su povezani sa licem mjesta, a sprovodile su se i analize telekomunikacija. Izuzet je video-nadzor sa više objekata u užem i širem licu mjesta kao i gradskom jezgru i prikupljena su obavještenja od više od 100 građana. Važno je istaći radi sveukupne javnosti, s obzirom na to da je ovo krivično djelo izazvalo uznemirenost građana Nikšića, da su službenici Uprave policije u roku od 6 dana prikupili i obezbijedili materijalne i personalne dokaze i ovom prilikom pokazali da bili na visini postavljenog zadatka. Na kraju želim da se zahvalim porodici oštećenog koja je iskazala povjerenje u nadležne organe i pokazala strpljenje i toleranciju i istakao bih odnos njihove saradnje i kooperativnosti", dodao je on.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 13:25
  6.7.2020.

  Neradni dani povodom Dana državnosti Crne Gore biće 13. i 14. jul, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

 • 10:03
  6.7.2020.

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima, a vidljivost je mjestimično smanjena po kotlinama na sjeveru.

 • 09:58
  6.7.2020.

  Značajan broj saobraćajnih nezgoda koje se dešavaju u samom gradskom jezgru, posledica su propusta vozača, koji se ogledaju u činjenici, da se isti  nijesu prethodno uvjerili da na bezbjedan način mogu preduzeti željenu radnju vozilom, kao i zbog činjenice da nijesu blagovremeno o svojoj namjeri  obavjestili druge učesnike u saobraćaju, uključivanjem pokazivača pravca, tzv . žmigavca, saopšteno je iz Uprave policije.

 • 07:55
  6.7.2020.

  Uprava policije je organ čija je obaveza da stvara siguran bezbjednosni ambijent građanima Crne Gore i svim drugim pravnim i fizičkim licima, radeći svakodnevni posao u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima (preduzima neophodne mjere i radnje na očuvanju javnog reda i mira, bezbjednosti i sigurnosti građana i imovine, kao i sprečavanjem i otkrivanjem krivičnih djela i prekršaja i drugih nezakonitih radnji), pojašnjava predsjednik Sindikata Uprave policije Mladen Šuškavčević.