Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
18:51
7.4.2020.

Vlada objavila preporuke: Ne napuštajte kućne ljubimce, ne prenose virus

Kućni ljubimci ne prenose koronavirus, zbog čega njihovi vlasnici ne bi smjeli da ih napuštaju, poručila je predsjednica podgoričkog Društva za zaštitu životinja, Svetlana Manojlović.


U preporukama se posebno ističe da, prema saopštenju Svjetske organizacije za zdravlje životinja i WSAVA - Svjetskog udruženja veterinara za male životinje, kućni ljubimci ne mogu prenijeti Kovid-19.

"Ne napuštajte svog kućnog ljubimca, jer vam on ne može prenijeti koronavirus. Napuštanjem svog ljubimca, osim patnje koju mu nanosite, činite dodatni problem u lokalnoj zajednici povećavajući broj napuštenih životinja", navodi se u preporukama koje su objavljene na Vladinom Twitter nalogu.

1. Ne napuštajte vašeg kućnog ljubimca, jer vam on ne može prenijeti koronavirus.

2. Napuštanjem svog ljubimca, osim patnje koju mu nanosite, činite dodatni problem u lokalnoj zajednici povećavajući broj napuštenih životinja.

3. Ne mijenjajte ustaljeni ritam u vezi sa izvođenjem svog kućnog ljubimca.

4. Kada izlazite iz kuće, obavezno preduzmite mjere zaštite.

5. Svog ljubimca obavezno vodite na povocu i poštujte predviđeno vrijeme koje je preporučeno za šetnju.

6. Po povratku kući, šape obrisati sapunicom ili šamponom koji koristite za kupanje i toplom vodom.

7. Nikako ne koristiti dezinfekciona sredstva - ASEPSOL, ALKOHOL, SREDSTVA NA BAZI HLORA. Njihovom upotrebom možete usmrtiti i otrovati svog kućnog ljubimca.

8. Održavajte ličnu higijenu i higijenu prostora u kojem boravite.

Naučni savjetodavni komitet WSAVA preporučuje da veterinari podsjete vlasnike da:

1. Svoje ljubimce drže uz sebe ukoliko su u samoizolaciji.

2. Održavaju higijenu, što uključuje pranje ruku nakon druženja sa svojim ljubimcem i higijenu prostora u kojem borave.

3. Izvrše pripreme za brigu o životinjama koje ostaju kod kuće, uz pomoć svoje porodice ili prijatelja, u slučaju da budu smješteni u bolnicu.

4. Odmah kontaktiraju veterinara ukoliko imaju pitanja ili su zabrinuti

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:21
  19.9.2020.

  Podsjećajući se na 20. septembar 1991. kada je na svečanom zasijedanju na Žabljaku, Skupština Republike Crne Gore donijela odluku da zaštita životne sredine bude jedan od stubova u trasiranju puta budućeg razvoja, sa podjednakim i nespornim uvjerenjem nakon 29 godina ukazujemo da naš dalji pravac održivog razvoja nema alternativu, saopšteno je iz MORT-a povodom 29. godina od proglašenja Crne Gore za ekološku državu.

 • 15:11
  19.9.2020.

  Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana, evidentirano je 56 požara u centralnom i primorskom dijelu Crne Gore, saopštili su iz Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

 • 14:27
  19.9.2020.

  Nadležni organi u lokalnim samoupravama će zajedno sa Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove u kontinuitetu sprovoditi koordinirane inspekcijske kontrole striktnog poštovanja epidemioloških mjera, zaključeno je danas na sastanku Operativnog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za inspekcijske poslove.

   

 • 12:41
  19.9.2020.

  Udruženim snagama volontera, nevladinih organizacija  i Ekološkog pokreta „Ozon“ danas je dio obale Krupačkog jezera očišćen od sitnog otpada.