“Vrijeme kada će radnik ponovo biti uvažen, cijenjen i poštovan dolazi”

 • Autor onogost.me
 • 01.05.2023. u 08:41
Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić čestitao je svim bivšim, sadašnjim i budućima radnicama i radnicima 1. maj, Međunarodni praznik rada.

“Budite uvjereni da će Radnička partija i u narednom periodu održati kontinuitet rada za unaprjeđenje socijalnog statusa svih kategorija društva, radnika, studenata, penzionera, domaćina. Danas, kada slavimo one koji svojim predanim i poštenim radom gradili i grade bolje crnogorsko društvo, posebnu pažnju bih skrenuo na one radnike koje su žrtva pljačkaških privatizacija. Izražavam odlučnost i spremnost da nastavimo borbu za njihovo obeštećenje, po modelu obeštećenja za bivše radnike rudarsko-metalskog sektora”, naveo je Vučinić.

Dodao je i da je 1. maj “dan kada se sa posebnim pijetetom moramo sjetiti onih generacija koje su gradilе našu zemlju”.

“Nažalost, penzioneri su najugroženija socijalna grupa. Dio penzionera koji su radni staž sticali i u bivšim jugoslovenskim republikama, takozvani srazmjerni penzioneri su na marginima i zakona i institucija. Moramo da nađemo zakonski i institucionalni okvir kako bi i za njih pravada bila zadovoljena. Dugogodišnja dekadencija društva, propast ekonomije kao i populizam kojem smo svjedoci u novije vrijeme, učinili su svoje. Moramo pogledati istini u oči. Crnoj Gori su neophodne, agrarne i industrijske reforme, a ne poreske. Bez realnih budžetskih prihoda nema jačanja ekonomije, efektivnog rasta plata i rasta penzija”, naveo je Vučinić.

Ističe da će Radnička partija ostati pouzdan partner sindikatima i radničkim udruženjima u borbi za njihova prava.

“Vrijeme kada će radnik ponovo biti uvažen, cijenjen i poštovan dolazi. Bez zadovoljnog radnika koji može svojoj porodici obezbjediti egzistenciju nema ni zadovoljne porodice, tako ni prosperiteta države. Mladi odlaze, radnici jedva preživljavaju, penzionerima se oduzima dostojanstvo. Insistiraćemo da se preduzmu konkrentne mjere, premanentnog inspekcijskog nadzora, čime bi se obezbjedilo sprovođenje Zakona o radu kao i opšteg kolektivnog ugovora. Osjećaj socijalne sigurnosti mora zaživjeti u savremenoj Crno Gori. Država mora biti jača od bilo kog pojedinca koji ne poštuje pravila sistema. Čeka nas borba za otvaranje novih radnih mjesta, za pokretanje ekonomije, diverzifikaciju privrede. Za veće zarade i penzije, adekvatnu zaštitu radnika koji obavljaju poslove rizične po zdravlje i život”, zaključio je Vučinić.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ministar prosvjete, Miomir Vojinović, naložio je da se testovi sa eksterne mature ponovo pregledaju i ocijene. Roditelji i maturanti prekinuli su, nakon ove informacije, protest ispred zgrade Ministarstva u Podgorici.
  Grupa maturanata okupila se ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete da iskažu nezadovoljstvo time što su pali na ispitu iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja.