Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
08:26
14.10.2021.

Za adaptaciju Vatrogasnog doma potrošili 300.000 eura, pa odustali od posla

Pripadnici Službe zaštite i spasavanja uspjeli su da se izbore za novi i savremeni Vatrogasno – spasilački dom. Vršilac dužnosti komandira Službe zaštite i spasavanja Slavko Tadić "Danu" je kazao da će se za nikšićke vatrogasce već naredne godine graditi novi objekat, a sredstva su obezbijeđena iz državnog kapitalnog budžeta.


"Lokalna uprava i Vlada Crne Gore prepoznali su probleme s kojima se susreću pripadnici službe, pa smo uvršteni u projekat za kapitalne investicije. Već sledeće godine počeće gradnja savremenog Vatrogasno-spasilačkog doma za šta je obezbijeđen plac na nama povoljnoj lokaciji od oko 5.000 metara kvadratih", rekao je Tadić.

Služba zaštite inače je decenijama smještena u objektu nekadašnjeg zatvora, koji je star više od jednog vijeka. Neadekvatne i neuslovne prostorije vatrogascima su dodatno otežavale obiman posao koji obavljaju na prostoru nikšićke opštine, koja je po teritoriji najveća u Crnoj Gori. Prethodna lokalna vlast Nikšića prije dvije godine napokon je uslišila njihove apele za pomoć, ali ni tada nijesu željeli da čuju riječ struke, već su sami odabrali prostorije koje su od novca građana Nikšića počeli da adaptiraju. Potrošeno je, navodno, oko 300.000 eura za 540 kvadrata jedne od hala Instituta za crnu metalurgiju. Od dalje adaptacije tog prostora se odustalo prošle godine dolaskom Milutina Simovića za predsjednika Opštine Nikšić, koji je, u sred radova koje su u Institutu započele njegovi prethodnici i partijske kolege, obećao vatrogascima da će sa stručnjacima porazgovarati i naći najpovoljnije rješenje za smještaj Službe zaštite i spasavanja.

"Uzalud smo mi govorili da prostor u Institutu nije odgovarajući za potrebe naše službe, odnosno da nije ni približno onome što je nama neophodno. To nas više ne interesuje i neka se nadležni organi pozabave sa svime što se tu dešavalo", kategoričan je Tadić.

Ovih dana pripremaju se za zimsku sezonu, pa Tadić kaže da svakodnevno organizuju obuke i vježbe, a uskoro će dobiti i dodatnu opremu.

"Od Fondacije za razvoj sjevera (Fors Montenegro), koja je inače naš dugogodišnji prijatelj i brine o potrebama službe, dobićemo dva čamca. U najavi je još nekoliko donacija u vidu lampi, čizama, rukavica", rekao je Tadić.

Kako počinje grejna sezona građanima su izdali javno upozorenje da za to pripreme dimne odvode u svojim objektima. Ti požari, kazao je Tadić, veoma su česti na području Nikšića, posebno u stambenim zgradama od kojih je većina izgrađena i prije više od pola vijeka. Uz to, istakao je on, oštećenju dimnih odvoda doprinose i neodgovorni pojedinci koji na njih priključuju čak i ventilacione instalacije.

Obučavaće nove vatrogasce-spasioce

Prvi put u Crnoj Gori jedna Služba zaštite i spasavanja moći će da vrši edukaciju novih vatrogasaca-spasilaca. Tadić je pojasnio da su se, u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje i Ministarstvom prosvjete, prijavili za pilot- projekat.

"Cilj je da osposobimo i angažujemo 20 novih spasilaca. Na tržištu rada nema takvog kadra, nemamo ni škole za vatrogasce-spasioce. Naša služba će najvjerovatnije dobiti i licencu i mi ćemo u nikšićkoj Vatrogasnoj jedinici moći da osposobljavamo vatrogasce-spasioce", istakao je Tadić.

 

Izvor: dan.co.me

Ostale vijesti iz kategorije