Za petoricu otpuštenih radnika Toščelika plate do kraja sudskog postupka

Otpusteni radnice Zeljezare 02
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 24.08.2015. u 20:37

Odlukom sudije Sanje Nikić, pet od deset radnika Tošćelika koji su početkom maja dobili otkaze jer su odbili da rade zbog velike iscrpljenosti, dobijaće zarade do okončanja sudskog postupka.

U pitanju je mjera privremenog karaktera i odnosi se na radnike koji su u trenutku otkaza imali ugovore na neodređeno vrijeme.

“Za radnike koji su bili na određeno nije usvojen predlog, što smo donekle i očekivali“, kazala je advokatica otpuštenih radnika, Tijana Živković.

Petorica otpuštenih radnika primiće i zaostale plate, a u obrazloženju se i navodi da je riječ o mjeri socijalnog karaktera jer su porodice ostale bez sredstava za egzistenciju.

Nakon uručivanja otkaza radnici su pokrenuli medijsku kampanju ukazujući na, kako su tada isticali, torturu koju sprovodi turski menadžment tjerajući zaposlene da gotovo svakodnevno rade prekovremeno.

Otpušteni radnici su tvrdili da su mimo zakonskih 40 radnih sati, u sedmici kada su otpušteni imali još od 15 do 20 prekovremenih časova.

Ubrzo nakon ovih dešavanja u nikšićku željezaru je ušla i inspekcija rada koja je utvrdila gruba kršenja zakona.

Inspekcija rada kaznila je sa 5.460 eura Toščelik zbog nezakonitog zapošljavanja 18 lica, uvođenja prekovremenog rada suprotno zakonu, kao i zbog neadekvatne zaštite na radu.

Novo ročište zakazano je za 18.septembar, a advokatski tim iz Podgorice, koga čine Živković i Nikola Terzić, angažovala je Ujedinjena reformska akcija (URA).

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Nikšić - Danilovgrad u mjestu Straševina poginuo je motocilista.
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
Menadžment Pošte Crne Gore uputio je poziv predstavnicima Jedinstvenog sindikata zaposlenih i Nove sindikalne organizacije za nastavak pregovora u petak, 6. oktobra u 14 sati.