Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
08:52
13.8.2019.

Zabranjen uvoz svinja i svinjskog mesa iz Srbije

Na bazi notifikacije, odnosno prijave pojave bolesti afričke kuge svinja u Srbiji, zabranjen je uvoz i tranzit svinja i proizvoda od svinja iz Srbije, u skladu sa Naredbom koja je na snazi još od oktobra 2018. godine, saopštili su iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.


Zabranjen je uvoz i tranzit svinja iz svih zemalja odnosno područja u kojima postoje slučajevi bolesti afričke kuge svinja.

"Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, redovno prati epizootiološku situaciju i nakon prijave slučajeva pojave bolesti automatski zabranjuje uvoz, ukida rješenja koja su na snazi i obavještava uvoznike o zabrani uvoza. Već tokom današnjeg dana, sve navedene mjere su preduzete u cilju zabrane uvoza i iz Srbije. Takođe, podsjećamo da je Uprava za bezbjednost hrane u prethodnom periodu preduzela niz mjera i aktivnosti u cilju sprečavanja unošenja ove bolesti u Crnu Goru", naveli su oni.

Za kraj su pozvali držaoce životinja, lovce, uvoznike i širu zainteresovanu javnost da prati informacije na sajtu Uprave za bezbjednost hrane i da postupa u skladu sa datim preporukama.

Ostale vijesti iz kategorije