Završene aktivnosti u sklopu projekta „Naša kap krvi nekome za život“

krv
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 31.01.2016. u 12:08

Klub dobrovoljnih davalaca krvi „Sveti Sava“ Svetosavskom akademijom, gdje je u kulturmo-zabavnom programu učestvovao zajedno sa crkvenom opštinom Nikšić, završio je aktivnosti u sklopu projekta „Naša kap krvi nekome za život“, a kako kažu projekat je bio kulturno-humanog karaktera.

Vrijednost projekta  je 8.300 eura, a Opština im je, na Konkursu za NVO, dodijelila 4.920. Predsjednik kluba, Ratko Čvorović zahvalio se Opštini Nikšić i Veselinu Grboviću, kao i brojnim donatorima.

Projekat je bio sačinjen od devet tačaka i sve su uspješno realizovane.

”Prva aktivnost je bila formiranje projektnog tima i uvodni pres. Druga aktivnost je bila tribina „Kap krvi nekome za život“ kojoj je prisustvovalo 30 građana razne starosne dobi, podijeljeni informativni flajeri, a njih osmoro izrazilo želju da se učlane u Klub. Treća aktivnost je doček i smještaj gostiju iz zemlje i regiona povodom akcije dobrovoljnog davanja krvi u sklopu Petrovdanskih dana. Iz CG i regiona odazvalo se 150 dobrovoljnih davalaca krvi, iz regiona došlo njih 20 iz Srbije i Republike Srpske. Četvrta aktivnost je akcija dobrovoljnog davanja krvi u sklopu Petrovdanskih dana. Odazvalo se oko 150 davalaca a prikupljene su 92 jedinice, njih 14 je prvi put dalo krv. Peta aktivnost je kulturna manifestacija „Igrom i pjesmom za život, u susret Petrovdanu“ kojoj je prisustvovalo 200 članova Kluba i gostiju iz regiona, a izveden je i bogat kulturno – umjetnički program uz prisustvo članova KUD „Piva“ i „Zahumlje“ i narodnih guslara. Šesta aktivnost je akcija dobrovoljnog davanja krvi u sklopu „Septembarskih dana“ gdje je prikupljeno 20 jedinica krvi. Sedma aktivnost je radionica „Darujte krv, spasite život“ kojoj je prisustvovalo 20 učenika srednjih škola, a desetak učenika izrazilo želju da postanu dobrovoljni davaoci krvi. Osma aktivnost je Svetosavska akcija prikupljanja krvi u toku koje je prikupljano preko 200 jedinica, samo 141 na dan akcije, a dobili smo i 18 novih članova. Krv su, pored naših članova, dali i dobrovoljni davaoci iz Srbije i Republike Srpske. To je bila 17 samostalna akcija kluba od osnivanja” – navodi  asistent na projektu Ana Obradović.

Tokom Svetosavskih dana, akcija nije bila organizovana samo jednog dana. U decembra je 15-ak članova kluba dalo krv. Dio akcije je sproveden 13. januara i to će biti tradicionalna akcija u pomen preminulom članu kluba Miomiru Ćinćuru,a u periodu između tih davanja nekoliko članova je krv dalo po pozivu. Na dan akcije je prikupljena 141 jedinica a prijavila su se 173 davaoca. Vraćena je 21, jer transfuzija nije mogla fizički da sve obuhvati, jer se davalo od osam do 15 sati, a i u naredna dva dana se prijavilo još davaoca koje su morali da vrate.

Iz Kluba ističu da su ispunjena sva očekivanja i ciljevi koji su zadati na početku projekta. Nakon sedam mjeseci trajanja projekta sumirani su rezultate i došlo se do značajne brojke od oko 400 jedinica krvi koje su u toku brojnih aktivnosti prikupljene.

“Treba pohvaliti svakodnevno odazivanje naših članova u prostorije zavoda za transfuziju u Nikšiću koji nesebično daruju krv. Treba istaći da je davalaštvo krvi u Nikšiću jedno od značajnijih u CG sa oko 60 odsto dobrovoljnih davalaca krvi tako da možemo s ponosom da kažemo da smo ispunili sve evropske standarde i kada je dobrovoljno davalaštvo krvi u pitanju možemo da se priključimo narodima i državama EU. Značajno je istaći osim akcija dobrovoljnog davanja krvi i promociju zdravlja i zdravih stilova života čime se bavi zdravstvena zaštita u savremenom svijetu i Evropi” – saopštio je Dr Vuk Kankaraš.

Moderator Duško Marković navodi da Klub nema prostorije niti kompjutersku opremu. Sledeća aktivnost koju će intezivirati u sledećem periodu jeste elektronska baza podataka koja je neophodna za modernizciju rada KDDK „Sveti Sava“. Iako imaju 600 članova nemaju ni jedan kompjuter a o prostorijama da se ne govori. Obratili su se lokalnoj upravi i Ministarstvu za informacione tehnologije i očekuju od njih podršku. On dodaje da je to  najhumanije društvo u zemlji koje radi u katastrofalnim uslovima

“Možda je malo smiješno da u 21.vijeku nemamo računar ali i bez njega smo uspijevali da se organizujemo uspješno. U narednom periodu će nam biti zadatak i apelujem na opštinu Nikšić da nam pomogne kako bi nam dodijeli prostor i na sve ljude dobre volje kako bi prikupili novac da nabavimo računar koji nam je vrlo bitan da napravimo elektronsku bazu podataka o svakom našem članu” – ističe predsjednik Čvorović.

 

 

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U Crnoj Gori sjutra će biti malo do umjereno oblačno sa sunčanim intervalima i maksimalnom dnevnom temperaturom do 13 stepeni.
Policijski službenici Sektora za finansijsko obavještajne poslove i Sektora granične policije u saradnji sa službenicima Uprave prihoda i carina, sprovode zajedničke pojačane kontrole neprijavljenog prenosa gotovog novca i drugih dragocjenosti preko zakonskog limita za prijavu, a prilikom prelazaka putnika preko državne granice Crne Gore.