Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Zenka: Domicilnim Romima posvetiti pažnju

romi1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 31.01.2017. u 12:54

Domicilnom romskom stanovništvu neophodno je posvetiti veću pažnju, budući da njihova puna integracija zahtijeva drugačiji pristup u odnosu na integraciju raseljene romske populacije.

To je poručio ministar za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka.

On je posjetio Romski savjet i razgovarao sa predsjednikom Savjeta Isenom Gašijem i njegovim saradnicima o poteškoćama sa kojima se romska populacija susreće, kao i o mogućim i ostvarivim rješenjima za njihovu punu integraciju.

Zenka je poručio da je neophodno posvetiti veću pažnju domicilnom romskom stanovništvu, a da su za postizanje tog cilja potrebni ostvarivi planovi čija bi realizacija bila održiva i konkretniji pristup dugoročnom rješavanju problema te zajednice.

Gaši je, kako je saopšteno iz Ministarstva, rekao da je neophodna uključenost i u politički život da bi se napravio pravi pomak u integraciji bilo koje zajednice.

„On je izrazio uvjerenje da će se u narednom periodu stvarati pretpostavke i za ostvarivanje te mogućnosti za romsku populaciju“, kaže se u saopštenju.

Potpredsjednik Savjeta Muhamed Unković upoznao je Zenku sa predlogom aktivnosti u okviru kojih je neophodno djelovati efikasnije, prema mišljenju Romskog savjeta, i gdje bi se mogla jačati saradnja sa Ministarstvom.

„Unković je, kao priritet, naveo rješavanje pravnog statusa dvije stotine članova/inica zajednice, kao i pitanje upisa djece u matične knjige. Kako je saopšteno na sastanku, u pitanju je 220 djece koja nijesu upisana u registar“, dodaje se u saopštenju.

Član Savjeta Senad Sejdović naglasio je važnost medija u oblasti socijalnog uključivanja Roma.

On, kako je saopšteno, vidi obrazovanje kao ključnu oblast za prosperitetniju budućnost zajednice, navodeći da je vrlo bitno da diplomirani romski kadar ostane u Crnoj Gori i direktno utiče na uspješnije uključivanje zajednice u društvo.

„Aktivnosti Ministarstva u vezi sa promocijom značaja obrazovanja pohvalno su ocijenjene jer djeci puno znači motivacija i priznanje da njihov trud nije ostao nezapažen. Takođe, neophodnim je ocijenjeno i podizanje svijesti kod Roma o njihovom identitetu, jeziku i kulturi“, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako se dodaje, zajednički je ocijenjeno da je stručno osposobljavanje izlaz iz sive ekonomije i da bi bilo poželjno u opštinama gdje je naseljeno romsko stanovništvo, imati predstavnika/icu u lokalnoj samoupravi za bavljenje pitanjima njihovog uključenja u društvo.

 

Izvor: rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci