Žitelji Ulice Živka Nikolića ukazuju da se rekonstrukcija saobraćajnice radi u suprotnosti sa DUP-om

onogost.me arhiva
 • Autor onogost.me
 • 09.11.2023. u 12:20
Stanari Ulice Živka Nikolića u Nikšiću juče su se ponovo obratili javnost povodom eksproprijacije zemljišta i izmještanja ulice zbog stambeno-poslovnog objekta čija je izgradnja u toku. Tvrde da im je izgradnjom zgrade i devastacijom ulice ugrožen životni prostor. Obraćali su se nadležnim institucijama, prikupili brojnu dokumentaciju, ali se, kako navode, nelogičnosti samo gomilaju.

Mještanin Aco Mrvošević smatra da nije u pitanju javni, već interes investitora i da se imovina bahato oduzima.

“Zgrada nije izgrađena po građevinskoj dozvoli jer ima sprat više i duplo potkrovlje. Da bi dobio upotrebnu dozvolu i legalizovao spratove, investitor mora dobiti zemljište, a dobiće ga eksproprijacijom kojom će se uništiti životni prostor ljudima i pomjeranjem ulice. Posle toga investitor će dokupiti to zemljište radi kompletiranja urbanističke parcele”, kaže Mrvošević.

On navodi da su uputili pitanja svim sekretarijatima i čelnicima Skupštine i Opštine Nikšić da li je investitor, vlasnik firme “Grading” Milivoje Božović, kupio prostor i ima li i kakav ugovor.

“Od Direkcije za imovinu smo dobili odgovor da ugovora nema i da postoji iz 2017. godine dokup komuna koje je prodala Opština Nikšić da bi se kompletirala urbanistička parcela za početak gradnje”, kaže Mrvošević i dodaje da čekaju odgovor iz katastra da bi znali ko je vlasnik ulice.

Na javnoj raspravi 2022. godine opštinska Direkcija za imovinu i katastar nudila je mještanima iznose za zemljište, jer je Opština donijela odluku da za eksproprijaciju zbog rekonstrukcije ulice izdvoji 55.000 eura. Na prvom protestu mještani su tvrdili da se postupa po izmjenama DUP-a Staro pazarište iz 2018. godine koji nije validan.

Nebojša Gorašević kaže da su nadležne institucije sklone “štelovanju dokumentacije” i “falsifikovanju datuma kada su dobili zahtjeve”.

“Po DUP-u je firmi “Grading” izdata građevinska dozvola na katastarskim parcelama 1550/1, 1550/2 i 1550/3. Ali, parcela 1550/2 nije bila u sastavu urbanističke parcele na kojoj je objekat izgrađen. Kasnije DUP-om “Centar” je i ta parcela je uključena. Postoji još uvijek zahtjev investitora iz 2022. godine da dodatno kupi parcelu 1536/11 radi dokompletiranja urbanističke parcele. Neko je smislio da napravi zgradu i da kasnije redom “šteluje” dokumentaciju prema potrebama”, navodi Gorašević i poziva nadležne da otkriju ko je odgovoran.

On kaže da je 2020. godine istekla građevinska dozvola i da je ove godine neko iz nove vlasti donio rješenje o njenom produženju kao i da se u zapisnicima građevinskih inspektora navodi jedna forma kao rezident, a u rješenju druga.

Starosjedilac Predrag Zeković kaže kako navodi nadležnih da se radi rekonstrukcija ulice da bi se ispravila raskrsnica sa slijepom ulicom nema smisla i da će ostati bez pola dvorišta.

Mještani najvaljuju da će pravdu tražiti pravnim putem, a dokumentaciju u kojoj postoje nelogičnosti će predati tužilaštvu.

Investitor tvrdi da radi po DUP-u

Investitor Milivoje Božović kaže da radi po DUP-u.

“Nisam ja taj koji je radio DUP, već lokalna uprava i druge institucije države. Ja sam samo dobio potrebnu dokumentaciju po kojoj smo izvodili radove. Za sve ostale stvari imamo pravnog zastupnika, kod kojeg se nalazi sva dokumentacija. Objekat se ne podešava po mojim potrebama, ja radim po planu institucija i lokalne uprave”, kaže Božović i dodaje da su spratovi i potkrovlje takođe urađeni po elaboratu.

“Od strane firme “Grading” 2019. godine je podnesen zahtjev za kompletiranje urbanističke parcele što možete provjeriti u lokalnoj upravi”, dodaje Božović koji nije želio da odgovori na sve optužbe.

Izvor: Dan

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Fudbaleri Sutjeske savladali su Rudar u Pljevljima rezultatom 2:1 u utakmici 18. kola Meridianbet 1. CFL. 
  Na Samitu gradonačelnika protiv antisemitizma, koji je održan u Dortmundu od 29. novembra do 1. decembra pod sloganom "Njegovanje kulturne raznolikosti", učestvovao je i predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević.
  Roditelji treba da provjere sadržaj koji objavljuju njihova djeca, jer se u aplikaciji Snepčat pojavila grupa koja masovno šalje poziv za uključenje djeci, a u okviru čata se dijeli pornografski sadržaj.