Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Akademska slikarka Marija Vemić: Pravo na umjetnost imaju svi

marija_vemic
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 18.04.2016. u 07:40

Od  9. aprila Nikšićani imaju priliku da u A galeriji, koja se nalazi u Trim centru, pogledaju radove naše mlade sugrađanke Marije Vemić, akademske slikarke i članice Umjetničkog savjeta Kulturnog centra PUNKT. Marija je za naš portal govorila o sebi i društvenom ambijentu u kojem stvara.

”Čovjek – odnos tijela i emocije” naziv je izložbe sa kojom se Marija prvi put predstavila publici nakon završetka specijalističkih studija na Likovnoj akademiji na Cetinju, gdje je završila i osnovne studije. Naslijeđeni talenat i ogromna ljubav prema umjetnosti su glavni pokretač umjetnice, koja već sada iza sebe ima tri samostalne i više kolektivnih izložbi, a učestvovala je i na brojnim internacionalnim i regionalnim umjetničkim simpozijumima i festivalima.

“Ova izložba sastoji se od radova koji su dio završnog ispita specijalističkih studija. Radovi su nastali u periodu od 2013. do 2016. godine. Slike su rađene tehnikom ulje na platnu, dok su crteži rađeni na papiru tušem, olovkom i suvim pastelom. Kako i sam naziv izložbe govori, tematika kojom se bavim je čovjek. Preko predstave čovjeka bavim se pitanjem koje se tiče uticaja emocije na tijelo“, kaže mlada slikarka.

Svakako da je ovo tek početak dvadesetčetvorogodišnje umjetnice, koja je tipično za većinu umjetnika, veoma rano pokazala sklonost ka slikarstvu, koju je izražavala u ateljeu svoga oca, koji je, takođe, čitav svoj život posvetio nanošenju boja na platno, pa se može slobodno reći da se radi o porodičnoj tradiciji. Marija priznaje da niko nije uticao na njenu odluku, ali ne krije da je uvijek imala neophodnu podršku od porodice koja joj mnogo znači, i da je otkriće da se bavi slikarstvom njen najveći dosadašnji uspjeh.

”Izražavanje preko likovnih elemenata, postaje dio mene još od djetinjstva. Imala sam tri-četiri godine kada su nastali moji prvi radovi, a prvijenac je bio rad pod nazivom ''Divovi u travi'', koji je predstavljao divovske figure u niskoj travi. Da se posvetim slikarstvu uticali su i radovi drugih likovnih stvaralaca u Nikšiću, koji su svakodnevno bili izloženi u zgradi starog Nikšićkog pozorišta”, ističe umjetnica.

Nijedno mjesto, kao ni vrijeme, nijesu bili laki za umjetnika, a čini nam se da to pravilo, posebno važi danas za balkanske prostore. Neshvatanje umjetničkog rada i neprepoznavanje značaja umjetničkog stvaranja bili su kočnica mnogim umjetnicima, pa su zbog toga mnogi slikari, tek na nekim drugim prostorima uspijevali da dosegnu svoj umjetnički zenit i u potpunosti se ostvare u svom radu, i pored uloženog truda i talenta koji je bio neosporan.

”Svakako je pitanje koliko ljudi ovdje imaju sluha za umjetnost, a posebno za mlade umjetnike. Ja sam tek na početku, i još ne mogu da sudim na osnovu ličnog iskustva. Trenutno imam želju da odem u inostranstvo, mada bih najviše voljela da se stvore uslovi da ostanem u Crnoj Gori. Međutim, prevashodno je potrebno da se promijeni društvena klima, gdje će svaki umjetnik moći da se slobodno izrazi i da duhovno uljepša svoju sredinu. Misija umjetnika je da oplemenjuje duhovnošću sredinu u kojoj je, pa i za mene predstavlja satisfakciju da oplemenim sredinu u kojoj izlažem, a pravo na umjetnost imaju svi”, jasna je Marija.

Naša sugrađanka je svojim dosadašnjim radom pokazala javnosti, da umjetnički talenat i rad, nošeni entuzijazmom mladosti, mogu da pronađu svoj pravi put, i da će svako njeno novo djelo predstavljati nadgradnju njenog ukupnog umjetničkog kvaliteta.

Učestvovala je na brojnim internacionalnim i regionalnim umjetničkim simpozijuma i festivalima, uz aktivno učešće na projektima Susret umjetnika sa područja Balkana 2014 – Jedrene, Turska, Internacionalni dani nauke, kulture i umjetnosti KTO Karataj Univerzitet – Konja, Turska, Razmjena mladih “Don’t stay apArt” - Revine Lago, Italija, Internacionalni festival savremene umjetnosti IAM Ostrale 2012. - Drezden, Njemačka, Projekat “Lice ulice”, KC PUNKT – Nikšić, Crna Gora, Projekat “Trg uspomena” KC PUNKT – Nikšić, Crna Gora.

„Izlagala sam i na više kolektivnih i na tri samostalne izložbe. To su: Samostalna izložba, Gradska galerija Kotor – Kotor, Crna Gora, 29. Internacionalna izložba ASPORA – Gunsan, Koreja, Izložba ,,8. Mart” KC PUNKT, A galerija – Nikšić, Crna Gora, Samostalna izložba, Galerija Queen of Montenegro - Bečići, Crna Gora, Samostalna izložba u sklopu manifestacije Winter Fest 2013 - Bijelo Polje, Crna Gora, Izložba nikšićkih studenata (FLU Cetinje, FLU Trebinje), Galerija Nikola I – Nikšić, Crna Gora”, navodi Marija.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – triler “Nešto je u moru”, akcija “Grof Monte Kristo” i komedija “Odvedi me na mjesec”.