Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
14:26
11.8.2019.

Bibliotekar preporučuje - “Bilijar u pola deset”

Anketa koja je sprovedena u, tada Saveznoj Republici Njemačkoj pokazala je da je Hajnrih Bel bio najpoznatije ime među savremenim njemačkim piscima. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1972. godine. 


O postanku romana “Bilijar u pola deset”, kazao je Bel u jednom intervjuu: ''Prva ćelija ovog romana nastala je iz jednog istorijskog događaja. Bilo je to godine 1934. mislim, kad je Gering ovdje u Kelnu naredio da se četvorici mladih komunista sjekirom odrubi glava. Najmlađi od njih imao je sedamnaest godina, kao ja onda kad sam upravo počeo da se ogledam u pisanju. Čitav ovaj događaj zamislio sam kao kratku priču, tako i planirao, ali osjećao sam da će morati da bude roman. Tema se onda izmijenila, preobrazila kad sam u Ganu vidio oltar braće Van Ajk, u čijoj sredini stoji jagnje Božije".

Pročitajte ovaj roman kako biste saznali ko su "jaganjci", a ko "bivoli".

Odlomak

“Tog jutra je Femel prvi put prema njoj bio neučtiv, gotovo grub. Telefonirao je oko pola dvanaest i već zvuk njegovog glasa nagovještavao je nesreću; na ova treperenja nije bila navikla, i baš zato što su njegove riječi ostale tako korektne, uplašila se tona: sva učtivost bila je u tom glasu svedena na formulu kao da joj je umjesto vode ponudio H2O.”

Ostale vijesti iz kategorije