Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
14:26
11.8.2019.

Bibliotekar preporučuje - “Bilijar u pola deset”

Anketa koja je sprovedena u, tada Saveznoj Republici Njemačkoj pokazala je da je Hajnrih Bel bio najpoznatije ime među savremenim njemačkim piscima. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1972. godine. 


O postanku romana “Bilijar u pola deset”, kazao je Bel u jednom intervjuu: ''Prva ćelija ovog romana nastala je iz jednog istorijskog događaja. Bilo je to godine 1934. mislim, kad je Gering ovdje u Kelnu naredio da se četvorici mladih komunista sjekirom odrubi glava. Najmlađi od njih imao je sedamnaest godina, kao ja onda kad sam upravo počeo da se ogledam u pisanju. Čitav ovaj događaj zamislio sam kao kratku priču, tako i planirao, ali osjećao sam da će morati da bude roman. Tema se onda izmijenila, preobrazila kad sam u Ganu vidio oltar braće Van Ajk, u čijoj sredini stoji jagnje Božije".

Pročitajte ovaj roman kako biste saznali ko su "jaganjci", a ko "bivoli".

Odlomak

“Tog jutra je Femel prvi put prema njoj bio neučtiv, gotovo grub. Telefonirao je oko pola dvanaest i već zvuk njegovog glasa nagovještavao je nesreću; na ova treperenja nije bila navikla, i baš zato što su njegove riječi ostale tako korektne, uplašila se tona: sva učtivost bila je u tom glasu svedena na formulu kao da joj je umjesto vode ponudio H2O.”

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:31
  24.8.2019.

  Iako su prošle četiri godine od pojavljivanja prve zbirke poezije "Pjesmom te ćutim" na kulturnom nebu, Sava Radulović nije ostala praznog papira. Svoju dnevnu dozu slova “trošila“ je na prvom romanu “Talik“ koji se za sada može pronaći u Duhovnom centru u Karađorđevoj ulici u Nikšiću i u Ulici Stanka Dragojevića u Podgorici. Za portal Onogošt otkrila je zašto roman nosi naziv “Talik“, da li je zlo u čovjeku samo  svojevrstna maska ili pak nametnuta osobina koja nije naša, o taličnim ženama...

 • 08:00
  24.8.2019.

  Na današnjem repertoaru bioskopa Cinema 213 su tri filma.

 • 15:20
  23.8.2019.

  Duh Indije i magične melose te drevne civilizacije na ulicama Nikšića donijeće grupa Tapi Project na ovogodišnjem Festivalu uličnih svirača.

 • 08:05
  23.8.2019.

  Posjetioci bioskopa Cinema 213 danas će biti u prilici da pogledaju tri filma.