Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bibliotekar preporučuje – “Crvena konjica”

jdikmsc
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 25.10.2020. u 07:32

Isak Babelj  je rođen 1894. godine u Odesi. Sarađivao je s boljševicima za vrijeme Ruske revolucije 1917. u Petrogradu. Kao pripadnik Crvene konjice maršala Budjonija učestvovao je u njenom pohodu na Poljsku 1920. godine.

Tridesetih godina, u klimi staljinizma, Babelj je zaćutao, a svoje ćutanje obrazlagao je na Kongresu sovjetskih književnika 1934. maksimom “Banalna riječ je kontrarevolucionarna”. Bio je zastupnik na Kongresu za odbranu kulture u Parizu 1936. godine. Uhapšen je 1939. i optužen za špijunažu. Po Staljinovoj naredbi strijeljan je u moskovskom zatvoru Butirka, 27. januara 1940. godine. Vlasti su Babeljovoj udovici sapštili da je umro u nekom sibirskom logoru 1941. godine. 

Crvena konjica 

Slike Oktobarske revolucije opisane u pričama iz „Crvene konjice“ onaj ko čita uistinu ima pred očima – one stoje pred nama žive poput rasporenog ljudskoga mesa i ljepljive poput krvi koja je posvuda prosuta. Veličanstvena, nezaboravna poezija Babeljevog jezika – jezika velikog pjesnika – opisujući najobičnija, hiljadu puta viđena polja heljde i maka, sposobna je da ih uzdigne do nebesa. Opisano njegovim jezikom, biti vojnik u ratu izgleda kao biti u trajnom deliričnom stanju, gdje fizička i psihička iznemoglost čovjeka se prepušta još samo čistom doživljavanju slika koje se nižu pred očima. To su slike veličanstvenog odusevljavanja prirodom – one koje su oličenje i emanacija Boga – skrivene božanske duše, moći i ljubavi koja ju je u takvoj veličanstvenosti širokogrudo kreirala.

To su slike ranjenih, mrtvih, ili još uvijek živih ljudi – onih koji su tu veličanstvenost, ljubav i ljepotu oko sebe odnegirali, koji su otišli u suprotnom pravcu – u pravcu mržnje, nasilja i destrukcije, i sada pate, izloženi beskrajnoj boli, koja u njima otvara ono najsramnije i najljudskije. 

Ukoliko želite da uronite u divni svijet literature i pronađete djela velikih svjetskih klasika, kao i djela na psihološke, kriminalističke, ljubavne, avanturističke teme, i ako vam je potrebna stručna literatura, JU Narodna biblioteka “Njegoš” i NVO Društvo prijatelja biblioteke “Njegoš” vas pozivaju da se učlanite u Biblioteku “Njegoš”. Godišnja članarina iznosi pet eura. Jedna poslovica kaže da: Dobru knjigu čini dobar čitalac, zato vas željno očekujemo.

Ivan Lješković

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci