Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
14:39
22.3.2020.

Bibliotekar preporučuje – “Doktor Živago”

Umjetnički brak uvijek podari dušu koja je osuđena na stvaranje. Tako su 1890. pijanistkinja Rozalija i slikar Leonid dobili sina Borisa. Zahvaljujući ocu, mali Boris Pasternak upoznao se s umjetnošću i njenim "radnicima" .


Leonid je portretisao  Tolstoja, a družio se i sa  kompozitorom Skrijabinom, koji je "kriv" za muziku koja je odzvanjala u Borisu. U počeku Boris interesuje se za muziku, a kasnije prelazi na poeziju i prozu. U  tim vodama je najbolje plivao.

To je ocijenio i žiri Švedske kraljevske akademije nauka. Za svoj roman “Doktor Živago” dobio je Nobelovu nagradu 1958. godine. No, Sovjestske vlasti su bile protiv dodjele nagrade. Politički vrh hvata se za skrivenu kritiku marksizma, staljinizma... Nagrada je uručena tek 1989. godine Borisovom sinu.

Pasternak je imao 56 godina kad je upoznao  udovicu Olgu Ivinskaju, koja je bila urednica u časopisu “Novi svijet”. Žena Zinaida daje mu slobodu. Olgu osuđuju, hapse, ona robija. Jedina krivica Olge Ivinskaje za njena stradanja bilo je njeno  "saučesništvo" u nastanku romana "Doktor Živago" . U autobiografiji "Zarobljenici jednog vremena" u kojoj Olga opisuje svoja tamnovanja, je njena posveta Borisu: "Veći dio svog života posvetila sam tebi, a posvetiću ti godine koje mi ostaju".   

Doktor Živago je ujedno i roman i zbornik stihova glavnog junaka Jurija Živaga. Dirljiva priča o životu i ljubavi pjesnika - ljekara tokom Ruske revolucije. Roman ima dva paralelna toka - lični i ljubavni na jednoj strani i društveno-politički, na drugoj. Jurij Živago, želeći da zaštiti svoju porodicu, odvodi je iz Moskve, a skrovište nalazi u visoravnima Urala. Odvodeći porodicu, biva upleten u borbu između crvenih i bjelih, kao i u ljubavnu vezu sa prelijepom Larom. Ljubavna priča Jurija Živaga umnogome će biti uslovljena okolnostima proisteklim iz ambijenta ruske revolucije i kasnije građanskog rata.

Odlomak  

Njihovi poluglasni razgovori, čak i oni najprazniji, bili su puni značenja kao Platonovi dijalozi. Njih je sjedinjavala provalija kojom su bili razdvojeni od ostalog svijeta. Oboje podjednako nijesu marili ono fatalno tipično u savremenom čovjeku, ono naučeno oduševljavanje, drecavo ushićenje i onu smrtonosnu učmalost koju tako priljezno šire nebrojeni trudbenici nauke i umjetnosti, valjda radi toga da bi genijalnost i dalje ostala velika rijetkost. Njihova ljubav je bila velika. Ali svi vole ne zapazajući neobičnost osjećanja. Za njih su, međutim (i u tom je bila njihova izuzetnost), trenuci kad je u njihovo ograničeno ljudsko postojanje dolijatao dah strasti, sličan dahu vječnosti - za njih su to bili trenuci otkrivanja i upoznavanja sve novih i novih istina o sebi i životu.

Ukoliko želite da uronite u divni svijet literature i pronađete djela velikih svjetskih klasika, kao i djela na psihološke, kriminalističke, ljubavne , avanturističke teme, i ako vam je potrebna stručna literatura, JU Narodna biblioteka "Njegoš" i NVO Društvo prijatelja biblioteke "Njegoš" vas pozivaju da se učlanite u Biblioteku "Njegoš". Godišnja članarina iznosi pet eura. U okviru biblioteke, koja se nalazi u zgradi Dvorca Kralja Nikole, postoji čitaonica gdje možete provesti sate čitajući zanimljiva štiva. Jedna poslovica kaže da: Dobru knjigu čini dobar čitalac, zato vas željno očekujemo.

Ivan Lješković

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:09
  4.6.2020.

  Drama „Korijen i izdanci“ koju su realizovali učenici Gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića osvojila je drugo mjesto na konkursu za najbolji dramski tekst u okviru prvog Festivala srednjoškolskog teatra „Dijalog 2020“.

 • 08:22
  31.5.2020.

  Vladan Desnica (1905-1967) je rođen u Zadru u imućnoj i uglednoj porodici. Otac mu je bio čuveni advokat Uroš Desnica. Njegov djed Vladimir Desnica bio je veleposjednik i predsjednik opštine u Obrovcu. Zastupao je nacionalne interese Srba u sjevernoj Dalmaciji.

 • 08:19
  29.5.2020.

  Sajt nekog umjetnika nije ništa novo. Digitalizacija, takođe. Prije desetak godina i više su se vodile suštinske rasprave u modernim teorijama da li će digitalizacija uništiti knjigu, sasvim slično onome da li će televizaja uništiti film, kao nekad da li će pismo uništiti govor... I ništa nije uništilo jedno drugo, ali su se desile revolucionarne stvari. Jedno je drugo ili treće obuzdalo, počinje priču za portal Onogošt o osnivanju svog sata nikšićki scenarista, dramaturg i pjesnik Obrad Nenezić.

 • 19:21
  28.5.2020.

  Bogdan Gajić, učenik prvog razreda matematičkog odjeljenja u Gimnaziji "Stojan Cerović", osvojio je drugo mjesto na takmičenju "Udruženja folklornih ansambala Crne Gore" za literarni rad "Slika moje tradicije".