Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bibliotekar preporučuje – Proza Mihaila Lalića

image1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 09.02.2020. u 07:02

Mihailo Lalić rođen je u Trepči, kod Andrijevice 1914. godine. U svojim djelima bavi se tematikom Drugog svjetskog rata na prostoru Crne Gore, a u kasnijem stvaralaštvu u velikoj mjeri obuhvata i Prvi svjetski rat.

Objavio je knjigu pjesama „Stazama slobode” i veći broj pripovijetki i romana, među kojima su najpoznatiji: „Svadba”, „Zlo proljeće”, „Lelejska gora”, „Hajka”, „Pramen tame”, „Dokle gora zazeleni”, i drugi. Umro je 1992. godine.      

Malo je pisaca Lalićeve snage, veličine i dometa, pa – ako su oni i koju javnu riječ manje prozborili – ni on nije pretjerao. Vrijeme je, naprotiv, pokazalo da je, hrabro, bio u pravu i kad je, oštro i beskompromisno, bez dlake na jeziku, uspravno i odgovorno, javno i snažno, žigosao loše ljude i opasne pojave, sitne duše i krupna zla – dok je sa oguglale savjesti našeg vremena debele kore skidao.

Malo je ljudi i pisaca koji su društvene obaveze kao Lalić shvatili i tako časno ispunili.                 

Odlomak

“I ona stoji – uporna,bez milosti. Gdje joj je ona ljepota ? Sad više nije ona koju sam znao tu skoro , još manje ona što sam je znao jednom davno. Lice joj je posivjelo kao pod nekom paučinom, a oči se ispraznile i kapci narasli,iskrzani i trošni. Mršava ,stoji pravo kao nož i glada me oštro kao da sam još uvijek ono što sam davno bio – dijete koje mora da sluša šta mu se kaže.” 

Ukoliko želite da uronite u divni svijet literature i pronađete djela velikih svjetskih klasika, kao i djela na psihološke, kriminalističke, ljubavne , avanturističke teme, i ako vam je potrebna stručna literatura, JU Narodna biblioteka “Njegoš” i NVO Društvo prijatelja biblioteke “Njegoš” vas pozivaju da se učlanite u Biblioteku “Njegoš”. Godišnja članarina iznosi pet eura. U okviru biblioteke, koja se nalazi u zgradi Dvorca Kralja Nikole, postoji čitaonica gdje možete provesti sate čitajući zanimljiva štiva. Jedna poslovica kaže da: Dobru knjigu čini dobar čitalac, zato vas željno očekujemo.

Ivan Lješković

             

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci