Bibliotekar preporučuje – „Radecki marš“

Privatna arhiva
 • Autor onogost.me
 • 19.12.2022. u 08:00
"Radecki marš" jedan je od najznačajnijih romana što ih je njemački jezik dao dvadesetog vijeka, a literarni genij njegovog autora stoji uz rame Tomasa Mana i Roberta Muzila.

U taktu slavne Štrausove koračnice, ironično, ali ne bez saosjećanja, Rot prikazuje ništa manje nego jedno carstvo, jedan svemir u nestajanju. Premda vidi i bilježi sve – kasarne i blato provincije, rezidencije i kafane Beča – u centru njegovog zanimanja sudbina je tri generacije porodice Trot a za Trote sve počinje i završava s carem.

Od djeda, koji je titulu barona zaslužio na bojnome polju spasivši mladoga Franju Josifa, preko sina, koji pod njjegovim portretom služi kao činovnik, sve do unuka, koji za cara i vedro vode gine početkom Velikog rata – uspon i pad Trota odvija se pod hladnim plavim pogledom monarha s kojim će se ugasiti Austro-Ugarska.

Savršeno uklopljen za vrijeme katastrofe u kojem je nastao, ali i za uvo savremenog čitaoca, Radecki marš odjekuje izuzetnom elegancijom i psihološkom uvjerljivošću, suptilnim humorom i bespoštednošću.

Govoreći o idealima i zabludama jednoga vremena, jalovoj ljepoti jednoga svijeta na zalasku, Rot pripovijeda i o rođenju ovoga u kojem živimo, nerijetko proročki.

Ukoliko želite da uronite u divni svijet literature i pronađete djela velikih svjetskih klasika, kao i djela na psihološke, kriminalističke, ljubavne, avanturističke teme, i ako vam je potrebna stručna literatura, JU Narodna biblioteka “Njegoš” i NVO Društvo prijatelja biblioteke “Njegoš” vas pozivaju da se učlanite u Biblioteku “Njegoš”. Jedna poslovica kaže da: Dobru knjigu čini dobar čitalac, zato vas željno očekujemo. 

Ivan Lješković

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Na današnjem zboru radnici Željezare odlučili su da do ponedjeljka, 6. februara čekaju zvaničan poziv od EPCG za obećano zaposlenje. Ako poziva ne bude, narednog dana 7. februara, počeće proteste ispred upravne zgrade EPCG, kazao je predstavnik sindikata Ivan Vujović.