Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
14:35
20.10.2019.

Bibliotekar preporučuje – “Rimljanka”

“Rimljanka” je roman jednog od vodećih italijanskih proznih pisaca, koji se u svojim djelima bavi seksualnošću i otuđenošću ljudskom.


U romanu "Rimljanka" Alberto Moravija po prvi put naslikao je čovjeka iz naroda. Fizička ljepota njegove Adrijane u okruženju fašističke diktature dovela je do bluda i ona postaje prostituka. Fašizam je uopšte moralno i duhovno posrnuće, a samim tim neminovno dovodi i do fizičkog. Ovaj roman je ekranizovan prvi put 1954. godine, gdje Adrijanu tumači Đina Lolobriđida.

Odlomak

“Nikada se nije potpuno predavao svojim osećanjima, jer je uvek jedan deo, veći, čuvao za sebe, umanjujući svaku vrednost onim retkim trenucima nežnosti. Nikada on nije preda mnom sasvim otkrio svoju dušu. Uvek kada bih pomislila da mi je pošlo za rukom da prodrem do srži njegovog bića, on bi me odgurnuo ili nekom šalom ili pokretom. I tako bi ponovo izmakao mojoj pažnji. Zaista je bio savršeno nepostojan. Služila sam mu više kao objekat za eksperimentisanje, i možda sam ga baš zato tako pokorno i predano volela.”

Ukoliko želite da uronite u divni svijet literature i pronađete djela velikih svjetskih klasika, kao i djela na psihološke, kriminalističke, ljubavne , avanturističke teme, i ako vam je potrebna stručna literatura, JU Narodna biblioteka "Njegoš" i NVO Društvo prijatelja biblioteke "Njegoš" vas pozivaju da se učlanite u Biblioteku "Njegoš". Godišnja članarina iznosi pet eura. U okviru biblioteke, koja se nalazi u zgradi Dvorca Kralja Nikole, postoji čitaonica gdje možete provesti sate čitajući zanimljiva štiva. Jedna poslovica kaže da: Dobru knjigu čini dobar čitalac, zato vas željno očekujemo.

Ivan Lješković

Ostale vijesti iz kategorije