Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
14:34
16.2.2020.

Bibliotekar preporučuje – “Smrt gospodina Goluže”

Branimir Šćepanović (Podgorica, 1937) je književnik i scenarista. Živi u Beogradu.


“Smrt gospodina Goluže” je novela u kojoj glavni junak dolazi u jedan gradić na moru i tu najavljuje svoje skorašnje samoubistvo. Glavni junak, gospodin Goluža, uživaće dugo gostoprimstvo mještana, sve dok oni postanu skeptični i počnu od njega tražiti da izvrši obećanje... toliko očekivano samoubistvo.                                                              

“Smrt gospodina Goluže” uvrštena je u antologiju "Moderne evropske novele" u Danskoj.                                                                  

Živko Nikolić je režirao film “Smrt gospodina Goluže”, a scenario je prema svojoj istoimenoj noveli napisao Branimir Šćepanović.     

Odlomak

“Umeo je, dakle, da se ponaša strogo, jer se već smatrao čovekom od ugleda! U stvari, sve što mu se u poslednje vreme dešavalo primao je mirno i dostojanstveno kao da mu je sve to - ma koliko izgledalo neverovatno - s pravom i pripadalo. O povratku na nekadašnji tegobni život, proveden između prašnjave kancelarije i uvek zapuštene samačke sobice, nije ni pomišljao. 

- Ostaćes ovde zauvek - uveravao je sebe.

- Ovde ti se sve dogodilo!”

Ukoliko želite da uronite u divni svijet literature i pronađete djela velikih svjetskih klasika, kao i djela na psihološke, kriminalističke, ljubavne , avanturističke teme, i ako vam je potrebna stručna literatura, JU Narodna biblioteka "Njegoš" i NVO Društvo prijatelja biblioteke "Njegoš" vas pozivaju da se učlanite u Biblioteku "Njegoš". Godišnja članarina iznosi pet eura. U okviru biblioteke, koja se nalazi u zgradi Dvorca Kralja Nikole, postoji čitaonica gdje možete provesti sate čitajući zanimljiva štiva. Jedna poslovica kaže da: Dobru knjigu čini dobar čitalac, zato vas željno očekujemo.

 

Ivan Lješković

Ostale vijesti iz kategorije