Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bogat i sadržajan program obilježiće 22. Nikšićke književne susrete

img-da3471087f03076dbc245ba4a7b23be9-v
onogost.me
  • Autor Marija Vujovic
  • 13.12.2019. u 11:40

Ljubitelji pisane riječi i ove godine biće u prilici da hladne decembarske večeri provedu u prijatnom ambijentu koncertne sale Muzičke škole "Dara Čokorilo" uz program 22. Nikšićkih književnih susreta koji će se održati od 16. do 18. decembra.

Kako je ispred opštine Nikšić kao jednog od organizatora kazao Svetozar Bajović na današnjoj konferenciji za novinare, ovom manifestacijom su još jednom potvrdili da naš grad uspješno odolijeva eri kada se, nažalost, sve manje i manje čita i kada knjiga polako gubi korak sa savremenim tehnologijama. To, kako ističe, nije nimalo slučajno jer je opšte poznato da je naš grad oduvijek stvarao i stvara knjige kroz brojna pera svojih pjesnika, književnika, naučnih radnika i publicista.

“Posebno nas raduje činjenica da iz dana u dan imamo sve više mladih ljudi koji pišu i objavljuju kako svoje stihove, tako i prozne radove, što je svojevrsna zaloga da će Nikšić i dalie biti kao što je i do sada bio grad pjesnika i boema. Ovdje bih posebno istakao značaj podrške koju Narodna biblioteka “Njegoš” pruža mladim stvaraocima u okviru svoje izdavačke djelatnosti”, kazao je on i podsjetio na sada već davnu, 1969, godinu kada su Susreti utemeljeni.

Nakon decenije kontinuiteta su, uz određene pauze doživjeli sesnaest izdanja, nakon kojih su ugašeni 1994. godine.

“I tada, kao i danas, smatrani su jednim od najznačajnijih u bivšoj Jugoslaviji, a zahvaljujući ovoj književnoj smotri, Nikšić je ugostio brojne eminentne stvaraoce poput Desanke Maksimović, Mihaila Lalića, Meše Selimovića, Dobrice Cosića, Stevana Raičkovića, Vita Nikolića, Dragana Radulovića i mnogih drugih. Upravo ovakva imena i značaj manifestacije obavezali su nas da nakon dvadesetogodišnje pauze, decembra 2014. godine, našim sugrađanima, ljubiteljima književnosti, vratimo Nikšićke književne susrete”, smatra Bajović dodajući da su i ove godine napravili dobar posao i za naše sugrađane pripremili bogat i sadržajan program.

Programi će, kao i do sada, biti održani u okviru dva segmenta, dječjeg i segmenta za odrasle.

Direktorica JU Narodna  biblioteka “Njegoš”, Renata Bulajić predstavila je repertoar XXII Nikšićkih književnih susreta.

Dječji segment, kako je kazala, počeće 16. decembra u 10.30h i 12h kada će u Nikšićkom pozorištu biti održan muzičko-poetski hepening sa Todetom Nikoletićem i Branimirom Rosićem.

“Posjete su potvrdile sve osnovne škole, kako gradske tako i one sa ruralnog područija – “Pavle Kovačević”- Grahovo, “Ivan Gnjatović”- Vraćenovići, “Braća Bulajić”- Vilusi, “Jovan Draganić”- Petrovići, “Rade Perović”- Velimlje, “Ivan Vušović”- Vidrovan, “Dušan Đukanović”- Lukovo”, navela je ona.

Sljedeća dva dana u 11h u Dječijoj čitaonici održaće se autorski čas Dušana Govedarice. Takođe, biće organizovane i posjete Dnevnom centru, Dječijem odjeljenju nikšićke bolnice i Specijalnom odjeljenju OŠ “Olga Golović”.

Segment za odrasle počeće 16. decembra u 20h u sali Muzičke škole “Dara Čokorilo” gdje će biti upriličeno veče sa Pavlom Goranovićem, dobitnikom Trinaestojulske nagrade za 2019. godinu.

Sljedeće večeri na istom mjestu i u isto vrijeme održaće se veče sa Draganom Velikićem, dvostrukim dobitnikom NIN-ove nagrade, ovogodišnjim dobitnikom Evropske nagrade za književnost “Vilenica”.

Posljednja noć Susreta rezervisana je za veče “Nikšićki pjesnici i prijatelji”.

Nosilac i organizator manifestacije je JU Narodna biblioteka „Njegoš” uz podršku Opštine Nikšić i Ministarstva kulture.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Dugometražni dokumentarni film “Porodica na određeno vrijeme” / Once upon a Family”, reditelja i scenariste iz Nikšića Seada Šabotića, producentkinje Bojane Radulović (Code Blue Production), imaće svoju svjetsku premijeru na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma BELDOCS 2024, u okviru međunarodne takmičarske selekcije.