“Bolivud” zatvara Festival glumca

bolivud_4
Nikšićko pozorište

Na završnoj večeri 17. Međunarodnog festivala glumca večeras u 20 časova na sceni Nikšićkog pozorišta biće izvedena predstava “Bolivud”, teatra Komedija iz Skoplja, koju je po tekstu Maje Pelević, režirala Nataša Poplavska.

Prevod i prepjev uradile su Nataša Ilijevska i rediteljka Poplavska, koja potpisuje i koreografiju, za kostime je bila zadužena Ljubica Velkova, kompozitor je Ognen Anastasovski, dizajner Emil Petro, dizajner svjetla Milčo Aleksandrov, a audio dizajneri Bojan Ugrinovski i Toni Ančov.

U predstavi igraju: Žaklina Stefkovska, Atanas Atanasovski, Žaklina Petrovska, Žarko Dimoski, Eva Skenderovska, Mia Kantardžieva, Sergej Dimoski, a vokali i korepetitori su Sara Nikolovska i Ana Kostadinovska.

Nakon razgovora o predstavi biće dodijeljene festivalske nagrade: Grand Prix za najbolju žensku ulogu, Grand Prix za najbolju mušku ulogu, Grand Prix za najbolju epizodnu žensku ulogu, Grand Prix za najbolju epizodnu mušku ulogu i Grand Prix za najbolji partnerski odnos na sceni.

„Život stanovnika malog grada na granici prekida iznenadna vest: dolazak velikog bolivudskog producenta koji želi da kupi malu fabriku, da u njoj napravi veliki bolivudski studio i otvori nova radna mesta, što u malom gradu nije uobičajeno. Ova iznenadna vest uzbudila je glumce iz pozorišta koji su odlučili da naprave predstavu za bolivudskog producenta i time povećaju svoje šanse za buduću ulogu u bolivudskom spektaklu. Grad ponovo spaja kolektivnu ideju i kolektivni entuzijazam, ali život je pun neočekivanih preokreta. Kroz bajkovitu utopiju o dolasku Bolivuda na naše prostore, pokušali smo da ispričamo priču o svima nama i o tome za šta smo sve sposobni da bi imali bolju budućnost. Dolazak “Bolivuda” postaje povod za pricu o krahu industrije, ksenofobiji, kriminalnoj privatizaciji, lažnom sjaju, a sve to prikazano kroz pesmu i igru pod sloganom “ako nemaju hleba dajte im kolače”. Predstava govori o tranzicionom postkomunizmu, o stanju koje traje i u kome industrija zabave i sreće postaje zamena za izgubljene vrednosti. Tako svet komunizima ulazi u stanje permanentne tranzicije u kome demokratija postaje sama sebi cilj i istovremeno izgubljeni objekat, a ‘deca komunizma’ bolju budućnost vide samo iz ugla melanholije. U postkomunizmu, pitanje budućnosti je pitanje na koje je već odgovoreno, a pitanje prošlosti više nema smisla. Prinudjeni da zaboravimo svoju prošlost i prihvatimo sve što nam se nudi, dovodi nas do infantilne pozicije iz koje je veoma teško izaci. Od „dece komunizma“ se ne očekuje da imaju zrelu svest o komunističkoj prošlosti. Stoga se ljudi pretvaraju u decu koja se ne mogu setiti prošlosti. Naša predstava na komično-farsičan način ukazuje na probleme u našim postkomunističkim društvima kroz pesmu i igru sa komentarima na situacije kroz koje prolaze naše zemlje u tranziciji uspešno korespondirajuci sa stvarnošću u kojoj živimo.

Zato predstava “Bolivud“ zasmejava publiku istovremeno ukazujući na probleme sa kojima se narod svakodnevno suočava, kao sto su urušavanje srednje klase, pitanja identiteta i nacije, naivno verujuci u  bolje sutra kroz lažna obećanja koje nude političke i biznis elite, uvek tražeci spas ne od sebe već od nekog drugog, sve do običnih ljudskih netrpeljivosti i mnogih drugih mana društva“, napisala je rediteljka Poplavska.

“Ulaznice su u prodaji i mogu se kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta svakog dana od 10 do 20 časova, po cijeni od 5 eura”, kazali su iz pozorišta.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Ove sedmice u bioskopu Cinema 213 stižu tri nova filma – horor “Ne”, romansa “Najgora osoba na svijetu” i misterija “Tamo gdje rakovi pjevaju”.
Večeras, osamnaestog dana nikšićkog festivala knjiga Auto(r) na korzuu, na Trgu slobode, od 20.30h gostuje Igor Marojević, jedan od vodećih srpskih i južnoslovenskih književnika srednje generacije.