Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Brašno u venama”: Priča koja je rasplakala publiku

brasno
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 05.11.2015. u 10:58

Sinoć  je u okviru 12. Međunarodnog festivala glumca u Nikšićkom pozorištu  izvedena predstava „Brašno u venama“  koju je režirao Boris Liješević.

Najposjećenija predstava do sada, rađena po tekstu Igora Štiksa, a u koprodukciji Sarajevskg ratnog teatra i tamošnjeg Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scena MESS, uspjela je da nikšićkoj publici probudi davno zaboravljena osjećanja i vrati ih u prošlost. 

Riječ je o praizvedbi Štiksovog teksta, koji govori o emocionalnom i ideološkom jazu generacija i suočavanju sa prošlošću, kao bitnim segmentima budućnosti. 
Komad o porodici koju je rat rasuo po svijetu, a koja se poslije više od 20 godina susreće u jednom gradu,  stanu i jednoj noći, reditelj predstave Boris Liješević, naglašava da su ljudska prošlost i traume postale pogled na svijet, način razmišljanja i obrazac ponašanja.

Tokom jednoipočasovnog interaktivnog pristupa, obraćajući se publici na sceni i publici u pozorištu, glumci su uspjeli da kod publike probude prošlost i ostave ih bez teksta.

Nakon predstave u press foajeu su govorili glumci: Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić.

Trifunov  je opravdao svoju ulogu i predstavu u kojoj igra dodavši da prošlost određuje naš život. Primjetivši da se među publikom nalaze i stari I mladi, dodao je da mu izuzetno drago što su uspjeli da sačuvaju pažnju raznolikoj publici koja zna da cijeni i poštuje trud glumačke igre.
 
Svi zajedno su istakli zadovoljstvo što su imali priliku da odigraju predstavu u prelijepom ambijentu Nikšićkog pozorišta.

Dramatizaciju za predstavu je uradila Dubravka Zrnčić Kulenović, scenografiju Vedran Hrustanović, kostimografiju Lejla Hodžić, a autor muzike je Duško Šegvić.

Prije zvaničnog početka konferencije za medije I razgovora o predstavi, direktor Nikšićkog pozorišta, Zoran Bulajić uručio je priznanje glumcima Selmi Alispahić i Metu Jovanovskom, koji su 2011. godine na 10. Medjunarodnom festivalu glumca u Nikšiću dobili nagradu za najbolji partnerski odnos na sceni. Nagrada je uručena sada zbog nemogućnosti prisutva dvoje glumaca da je ranije preuzmu. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – animirani “10 života”, akcija “Borderlands” i drama “78 dana”.
U sali "Zahumlja" večeras će biti upriličena promocija knjiga "Tužna zemunska priča" i "Vudu priče", autora Radenka Stojanovića, repera, pjesnika i književnika, poznatijeg pod umjetničkim pseudonimom Voodoo Popeye.