Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Crno-bijela duga” prikazana u Tehnopolisu

izlozba_naslovna
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 28.02.2017. u 06:49

Svijet i u odsustvu boja može da bude lijep, poruka je sa sinoćne izložbe fotografija „Crno-bijela duga“, autora Nebojše Radovića, koja je održana u Tehnopolisu.

Tim riječima crnogorska pjevačića, Andrijana Božović, otvorila je izložbu na kojoj su gosti mogli da vide dvadesetak fotografija, ženskih portreta, koji predstavljaju umjetnikov doživljaj žene kroz objektiv.

“Nebojšu ne poznajem predugo i mislim da to nije mjerilo poštovanja i cijenjenja nečijeg rada. Od trenutka kad sam prvi put vidjela njegovu fotografiju jednu u nizu, shvatila sam da čovjek ima nevjerovatan dar i da njegova skromnost i nenametljivost mora da ustupi mjesto tom daru koji on ima”, kazala je Božović.

A otkud neobičan naziv izložbe objasnio nam je sam autor.

“”Crno-bijela duga” je došla sama od sebe. Toliko smo zadnjih godina okupirani crno-bijelom fotografijom i ta duga ima simboliku znate koliku već. Pala mi je napamet jedna rečenica nekog poznatog svjetskog fotografa koji je rekao: “Najbolja crno-bijela fotografija je ona koja priča o boji”. Duga kao jedan fenomen koji je teško može fotografisati, odnosno predstaviti crno-bijelom fotografijom je meni nekako došla sama od sebe, nametnulo mi se to ime”, pojasnio je Radović.

Kako je kazao, izložba se sama od sebe smjestila između dva velika datuma, 14. februara i 8. marta pa je njom htio da zadovolji sva čula posjetioca.

“Htio sam malo neobičnosti, ali ne po svaku cijenu. Prije sam se našalio sa mojim prijateljima- sve je domaće ovdje. Ja sam, inače, lokalpatriota i tvrdim da su naše djevojke najljepše djevojke, da je naša hrana najljepša hrana, da su naša vina najljepša vina. Tako da sam htio sve to da objedinim u jedno veče”, zaključio je on.

Boje Crno-bijeloj dugi dao je i  kraći performans djevojaka koje su nosile haljine kreatorke Anastazije Miranović, ali i bend „Stoned Faces”.

Prijatelji izložbe su: Kuća kobasice Nikšić, Kafe Žun Nikšić, Vinarija ”Dabović”, Sirevi ”Miljanić”, proizvođač organskog povrća Đorđe Bulajić i EMENDI bižuterije.

Organizator je IPC Tehnopolis, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.