Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Dani evropske baštine u Nikšiću

onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 25.09.2023. u 10:10
Nizom događaja kulturnog i edukativnog karaktera Nikšić se priključuje obilježavanju manifestacije “Dani evropske baštine 2023”, koja se održava od 25. do 30. septembra.

Tako će na Tvrđavi Bedem u toku trajanja manifestacije svakodnevno biti organizovana volonterska akcija “Nema rastojanja između nas”.

U utorak, 26. septembra, sa početkom u 9.30 časova, učenici OŠ “Branko Božović” iz Podgorice prisustvovaće javnom času na temu: “Putovanje kroz vrijeme”.

U toku manifestacije obilježiće i Svjetski dan turizma. Tako će u srijedu, 27. septembra, sa početkom u 9.30 časova, učenicima sedmog razreda OŠ “Branko Božović” biti održan javni čas na temu “Bedem fest kao primjer turističko-kulturološke valorizacije Tvrđave Bedem”.

“Naš koncept obilježavanja Dana evropske baštine 2023 čija je ovogodišnja tema “Živo nasljeđe” koncipirali smo na način da realizacijom tri događaja doprinesemo podizanju svijesti ukupnih javnosti o doživljaju Tvrđave Bedem u Nikšiću kao segmentu zajedničkog evropskog kulturnog nasleđa i lokaliteta od izuzetne važnosti, iz kog razloga ukazujemo na njegovu kontinuiranu potrebu za zaštitu, očuvanje, promociju i valorizaciju”, kazao je organizator manifestacije, Petar Šundić.

Dodao je da su za vikend započeli tradicionalnu volontersku akciju uklanjanja naraslog rastinja, trnja, korova na čitavoj lokaciji Tvrđave kao i sa samih drevnih zidina, koje su većim dijelom potpuno “osvojene”, što ugrožava njihov opstanak, prijeteći na pojedinim mjestima potencijalnim obrušavanjem.

“Idemo postepeno, od juče uveliko radimo na ponovnom osposobljavanju šetne staze koja je većim dijelom potpuno prekrivena rastinjem i nevidljiva golim okom, onemogućavajući znatiželjnim pogledima posjetilaca i posjetiteljki obilazak Tvrđave i potpuno uživanje u autentičnom ambijentu i pejzažu. Ono što nas rastužuje jeste činjenica da velika većina sugrađanki i sugrađana ili ne zna za postojanje ove šetne staze ili nikada njome nijesu kročili, pa svima toplo preporučujemo i pozivamo sve da u danima predstojećeg miholjskog ljeta dođu i uživaju u čarima od rastinja “oslobođene” Tvrđave jer će doživjeti neponovljivo iskustvo”, naveo je Šundić.

Organizator manifestacije je Bedem Fortress Nikšić, u saradnji sa Ministarstvom kulture i medija Crne Gore i TO Nikšić, a u okviru manifestacije “Septembarski dani – Nikšić 2023” i Nikšićke kulturne scene.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    I pored povećane frekvencije saobraćaja, ali i otežanih uslova rada i organizacionih problema prouzrokovanih nedostatkom potrebnog broja policijskih službenika, Uprava policije i njene organizacione jedinice kroz pojačano preduzimanje, kako preventivnih tako i represivnih aktivnosti, ulažu velike napore u cilju očuvanja potrebnog nivoa stanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju, saopšteno je iz Uprave policije.
    Požar koji je juče izbio na deponiji MIslov do podsjetio je na urgentnost rješavanja tog višedecenijskog problema.