Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

„Dani mađarske kulture u Crnoj Gori“: Projekcija filma „Sloboda, ljubav“

madjari_film1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 15.12.2016. u 06:59

U okviru manifestacije „Dani mađarske kulture u Crnoj Gori“, na Filozofskom fakultetu u 12h, biće održana projekcija filma „Sloboda, ljubav“. 

Ulaz na filmsku projekciju je slobodan.

Producent filma je Andrew G. Vajna, holivudski producent mađarskog porijekla, uz čije ime se vežu blokbasteri kao što su Rambo, Terminator, Umri muški ili Niske strasti… Scenario je napisao Joe Eszterhas, takođe rođen u Mađarskoj, koji je poznat po filmovima Flashdance, Showgirls i Niske strasti. 
Film „Sloboda, ljubav“ prikazuje dešavanja za vrijeme revolucije i borbe za slobodu 1956. godine u Mađarskoj, i to preko nastupa mađarske vaterpolo reprezentacije na Olimpijskim igrama u Melburnu.

 Mađarska je 1956. godine samo jedna mala država u sovjetskom bloku, međutim u vaterpolu je velesila, njena reprezentacija je skoro nepobjediva. Jedini poraz su doživjeli 1955. godine u Moskvi, kada im sudija nije dozvolio da pobijede.

Kako se približavaju Olimpijske igre u Melburnu, svi igrači žele da se revanširaju za taj poraz. Međutim, za vrijeme priprema za Olimpijske igre izbija revolucija protiv komunističke diktature, a najveća zvijezda ekipe se zbog jedne zgodne studentkinje umiješa u ulične demonstracije…

Krajem oktobra se čini da je revolucija pobijedila i igrači mogu da otputuju na Olimpijske igre kao predstavnici slobodne Mađarske. Međutim, u novembru započinje sovjetska intervencija, a članovima reprezentacije ne preostaje ništa drugo, nego da se u bazenu bore za čast svoje domovine.

Dok sovjetski tenkovi ruše barikade u Budimpešti, vaterpolo reprezentacije Mađarske i Sovjetskog Saveza se susreću u polufinalu Olimpijskih igara. 

Organizatori ovog događaja su Ambasada Mađarske u Crnoj Gori i Filozofski fakultet u Nikšiću, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.
 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Promocija zbornika "Mozaik", Književnog kluba "Poenta poetika", biće upriličena večeras u "Zahumlju", sa početkom u 19 časova.