Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Donatorsko veče za obnovu gradskog orkestra

12341112_635408193229205_7029550348070937389_n
  • Autor onogost.me
  • 18.12.2015. u 07:48

Pod nazivom "Uvertira", večeras će u sali Nikšićkog pozorišta, sa početkom u 20 časova, biti održano Donatorsko veče za obnovu Gradskog orkestra. 

Vođeni željom da svom gradu donesu novi ritam i vrate muzički šarm koji je ranije imao, NVU “Civis diversus” i Kulturni centar “Punkt” zajednički su pokrenuli ideju o obnavljanju Gradskog orkestra.

Ova aktivnost počiva na obogaćivanju kulturne ponude grada Nikšića i odgovornosti koju ove organizacije imaju prema kulturnoj i umjetničkoj zaostavštini naše zajednice.

Gradski orkestar odavno je dio kulturnog života našeg grada. Početkom XX vijeka u Nikšiću se osnivaju prva kulturno umjetnička društva, a uskoro i gradski duvački orkestar. Zbog čestih nemira na ovim područjima, gradski orkestar je radio sa prekidima, da bi 1999. godine bio obnovljen u okviru KUD-a “Zahumlje”, kao jedini koncertni amaterski ansambl te vrste u Crnoj Gori. Ipak, zbog objektivnih razloga, Orkestar je prestao da se sastaje i 2007. godine je prestao sa radom.

Čin prestanka rada Gradskog orkestra samo je jedan od mnogih u zapostavljanju kulturnog nasljeđa našeg grada, koje je postalo uobičajeno u proteklih skoro tri decenije. Umjesto ustaljenog prebacivanja odgovornosti bez konkretnog rezultata, NVU “Civis diversus i Kulturni centar “Punkt” su ujedinili snage kako bi obezbijedili kapacitete za oživljavanje ideja koje grad čine otvorenim, kulturu dijelom svakodnevnog života, a umjetnost dostupnu svima. Jedna od takvih ideja je gradski orkestar, presudan za originalan karakter svakog modernog grada.

U programu učestvuju: Omladinski narodni orkestar JU “Zahumlje”, Etno grupa “Džanum”, Muzički sastav “Donatori”, Mali hor Muzičke škole “Dara Čokorilo” i Duvački orkestar “Dixie”.

Voditeljka programa biće Kristina Stevović, glumica.

Cijena ulaznice iznosi 2 eura i prihod ostvaren na ovaj način biće utrošen na obnovu Orkestra.

Donacije za ovu svrhu možete uplatiti na broj žiro računa 510-73359-56, sa naznakom Za Gradski orkestar.

Za svaki prikupljeni euro, pokorovitelj projekta Fond za aktivno građanstvo, doniraće isti iznos!

Projekat su podržali Ministarstvo kulture, Opština Nikšić, JU “Zahumlje”, Muzička škola “Dara Čokorilo” i RTV Nikšić.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci