Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Dubrovački simfonijski orkestar premijerno u Nikšiću

Promo
  • Autor onogost.me
  • 30.09.2022. u 11:45
Ove godine na otvaranju Nikšić Guitar festivala, 6. oktobra, premijerno će nastupiti Dubrovački simfonijski orkestar. Pod dirigentskom palicom Ivana Huta, gudači dubrovačkog orkestra nastupiće u Nikšićkom pozorištu, sa početkom u 20h. Ulaz na koncert je slobodan.

Dubrovački simfonijski orkestar ove godine obilježava 97. godišnjicu aktivnog rada. Kao važan dio bogatog i raznolikog kulturnog nasleđa Dubrovnika i Hrvatske, redovno nastupa s poznatim domaćim i međunarodno priznatim umjetnicima, interpretirajući djela majstora baroka, klasike i romantike. Nastupili su u najprestižnijim dvoranama, organizujuću turneje širom svijeta.

Na koncertu u gradu pod Trebjesom izvešće numere kompozitora kao što su Vivaldi, Sorkočević, Odak, Dobronić, Papandopulo… Kao solista sa njima će nastupiti i poljska gitaristkinja Bjanka Salati, pobjednica prošlogodišnjeg Internacionalnog takmičenja gitarista Tivat.

U nastavku 17. izdanja festivala, koji traje do 9. oktobra, biće upriličen koncert Damir Imamović tria. Damir Imamović je jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih umjetnika, predstavnik sevdaha čiju je interpretaciju kritika okarakterisala kao revolucionarnu za ovaj žanr i dobitnik nagrade za najboljeg umjetnika Evrope 2021. godine.

On će nastupiti sa Ivanom Đurić (violina), Benjaminom Drijenčićem (truba). Jedan od naših svjetski najprepoznatljivijih gitarista, Goran Krivokapić, baziran u Njemačkoj, nastupiće 8. oktobra, na sceni „Zahumlja“. Posljednje festivalsko veče, 9. oktobar, proteći će u znaku koncerta mladih crnogorskih gitarista, koji će nastupiti takođe na sceni „Zahumlja“. Svi koncerti počinju u 20h.

NVO „Anagastum Guitar Society“ 17. izdanje međunarodnog festivala organizuje pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić, i Ministarstva kulture i medija Crne Gore i uz podršku Nikšićkog pozorišta i Muzičke akademije Cetinje. Generalni medijski pokrovitelj je Radio Televizija Crne Gore.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.
    U sali Javne ustanove “Zahumlje” večeras, u 19 časova, biće održana tribina “Agora” koju moderira urednica kulturnog programa Anđela Peković.
    Povodom 200 godina od rođenja pjesnika Branka Radičevića nikšićka Javna ustanova „Zahumlje“ u okviru tribine „Svobodijada“ raspisala je literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore.